Foto: Svensk Travsport

VD-brev: Sol, Travsommar och UET

Ett soligt juni ligger bakom oss som inleddes med att Svensk Travsport var en del av Nationaldagsgaloppen mitt i Stockholm. En halvårsavstämning med banorna visar att publiken börjar komma tillbaka efter pandemin samtidigt som det kokar av idéer runt om i landet. En stor oro för kostnadsökningar är påtaglig inom travsporten – precis som i samhället i övrigt och vi ser samtidigt en osäkerhet kring momsfrågans påverkan. Det känns mycket bra att Sverige fortsätter som ordförandeland i UET under Marjaanas ledning för en andra mandatperiod.


Folkfesterna har avlöst varandra efter pandemins restriktioner har släppts. Efter Elitloppet var travsporten en del av Nationaldagsgaloppen, ett resultat av ett nyligen tecknat samarbete. Vi hade möjlighet att vara på plats och genomföra några uppvisningslopp. Ann Wilson mer van vid dansgolv eller juryarbete i Lets Dance fick möjlighet att åka tandem med Erik Adielsson – en upplevelse som ger en euforisk känsla och som vi ju vill att fler ska få.

Det var oerhört många besökare som tog sig till Gärdet mitt i Stockholm och tog del av arrangemanget. Vi var representerade på plats med ett tält där det var fullt av aktiviteter riktade till hela familjen. Svensk Travsports egen mekaniska testhäst för monté gav många barn en möjlighet att känna på hur ett lopp känns i benen.
För att få möjlighet att sitta upp på hästen fick den som kunde skänka 25 kronor till barncancerfonden. Erik Adielsson avstod från sitt arvode till förmån för insamlingen och jag kunde sen överräcka en check på 9135 kronor till Emma Wiklund partneransvarig på Barncancerfonden.

Halvårsavstämning med travbanorna

För ett par veckor sedan var det ett vd-samråd, en träff med alla travbanechefer där alla gick igenom hur de ligger till mot sina verksamhetsplaner. Det ser bra ut på de flesta håll och det finns många initiativ kopplat till årets fokusområden; publik, hästägare och ungdom.
Arbetet med SÄBA fortsätter och ligger högt upp på agendan där byte av banbelysning är ett område som fler och fler kan bocka av och renovering av stall, förbättring av säkerhetsspår, satsning på travskolor och ungdomsverksamhet är exempel på områden banorna arbetar med.
Hållbarhet i flera aspekter har fått ett tydligt gehör runt om i travsverige och det jobbas aktivt med att se till att vi fortsätter att bli bättre i olika områden.
Det är många olika projekt som genomförs just nu runt om. Kul att se hur kreativiteten för att hitta hållbara lösningar verkligen flödar. Bollnäs visade t ex hur deras solcellspark har effekt på åtgången av energi och också påverkar kostnaderna positivt.

Fortsatt svensk ordförande

Jag deltog för första gången på en generalförsamling i UET under midsommarhelgen. Det var den 78:e generalförsamlingen som detta år gick av stapeln den här helgen på grund av covid-situationen i vintras. Normalt hålls dessa möten i samband med Prix de Amerique i slutet av januari.

Det var glädjande att se att Marjaana Alaviuhkola blev omvald som ordförande och hon är därmed vald för en mandatperiod fram till generalförsamlingen 2025. Marjaana är en föregångare i travvärlden och det är bra för oss att ha en svensk företrädare på en sådan viktig post. Hon har satt hästvälfärdsfrågorna högt på agendan under sin första mandatperiod och hon är nu en garant för att det kommer att fortsätta vara så även under denna mandatperiod. Styrelsen i UET kommer att fortsätta arbeta med dessa frågor och man kan konstatera att det går i rätt riktning samtidigt som vi måste ha respekt för att vi startar från olika nivåer till exempel när det gäller användandet av körspö.
Just när det gäller användandet av körspö gjorde Sverige ett tydligt utlåtande om att vi tycker de regler som tillåts idag inom UET inte är tillräckliga d v s 7 slag kan inte vara den gräns vi samlat accepterar. Vi propagerade för de regler som är implementerade i Sverige men också i våra grannländer som innebär att det inte är tillåtet att slå en häst. Vi fick bifall från Danmark och det var flera länder som visade intresse och ville ta del av våra nya regler.  Sveriges regler avseende användandet av körspö är implementerade i Finland och Danmark och Tyskland har beslutat införa dem i närtid.

 

2023 kommer det att ske en del förändringar avseende UET-loppen. Det brukar genomföras lopp för treåringar, fyraåringar (Europaderbyt), femåringar samt Masters för äldre hästar. Ett av problemen med dessa lopp har varit att det inte har funnits någon fast tidpunkt i kalendern för loppen. Det har också varit relativt svårt att få upp kvaliteten på loppen för tre- och femåringar. Utifrån detta hade det framarbetats ett förslag om en del förändringar som generalförsamlingen biföll. Fortsättningsvis kommer det bara att köras ett lopp för fyraåringar (Europaderbyt) och ett för Elit (tidigare Masters) och dessa lopp ska genomföras andra helgen i oktober. Solvalla kommer att vara först ut för att arrangera enligt detta nya upplägg 2023 för att sedan genomföras i Frankrike 2024. Det finns möjligheter för andra länder att vara arrangör men om det inte finns sådana kandidater kommer detta att alternera mellan Sverige och Frankrike. Styrkan med det nya upplägget är att vi har hittat en fast punkt i tävlingskalendern och att vi väljer att fokusera på två lopp istället för fyra lopp som tidigare.

Jag kan också konstatera att UET är i slutfasen av ett projekt kallat UET Connect som kommer att underlätta och höja kvaliteten på information om startlistor, resultat mm från andra länder.

Missa inte svarsdatumet

Vilka hästar som ska vara berättigade att registreras i stamboken för den svenska varmblodstravaren har debatterats flitigt i uppfödarleden de senaste åren. Ett remissunderlag är utskickat till samtliga medlemsorganisationer och de har fram till den 30 september på sig att komma med sina svar.

Sommarfester på travbanorna

Vi har en mycket trivsam sommar att se fram emot på våra travbanor. Höjdpunkter där de bästa hästarna, kuskarna och tränarna gör upp runt om i landet.

Här är några av de evenemang du kan ta del av tillsammans med familj och vänner:
2 juli - STL Eskilstuna, E3-finaler
7 juli - Sprintermästaren Halmstad
9 juli - STL Halmstad
16 juli - STL, Årjängs Stora Sprinterlopp
20 juli - Eskilstuna, Fyraåringstestet
21 juli - Bergsåker, Norrlands Grand Prix
22-24 juli - Trippeltravet Axevalla, STL 23/7 och Stochampionatet 24/7
26 juli - Jägersro, Hugo Åbergs Memorial
30 juli - STL Bollnäs
31 juli - Östersund, Svenskt Kallblodsderby
3 aug - Visby, Gotlandslöpningen
6 aug - STL Rättvik, Ego Boys Minne
7 aug - Dannero, Svenskt Kallblodskriterium
13 aug - Åby Stora Pris, STL-finaler
17 aug - Solvalla, Jubileumspokalen

Önskar er alla en riktigt fin sommar!

Maria Croon
VD, Svensk Travsport

 

Publicerad fredag 1 juli 2022. kundtjanst@travsport.se