VD-brev: En legend har lämnat oss

Även om vi nu äntligen börjar se tecken på riktig vår och de ljusare tiderna är här så går det inte att börja det här VD-brevet på något annat sätt än att prata om mer ledsamma faktum. Den 14 april somnade Margareta Wallenius-Kleberg in, omgiven av sina nära och kära på sitt älskade Menhammar. En av travsportens absolut största förgrundsgestalter har lämnat oss. Och vi kommer nog aldrig se hennes like.


Det har skrivits och sagts många fina ord om Margareta sedan hennes bortgång. Jag ska inte ens försöka att övertrumfa dem utan kan bara konstatera två saker. Dels att alla nämner hennes enorma hjärta, vänlighet och kärlek till hästarna. Dels att ingen riktigt kan sätta ord på hennes betydelse eller hennes inverkan på travsporten. Den är helt enkelt för stor. Jag tycker det säger något. Margareta var involverad i såväl stort som smått och betydde så mycket för så många att det blir en omöjlig uppgift att sammanfatta det med en kommentar eller till och med en längre text. Jag hann bara känna Margareta ett fåtal år, men det kommer likväl kännas tomt på stallbacken eller vinnarcirkeln utan henne. Hon kommer för alltid att vara saknad.

Vårens viktiga möten

I april är det också traditionsenligt Svensk Travsports årsmöte och fullmäktige. I år genomfördes det den 26 april och det var också första gången som det genomfördes i den nya styrmodellen som beslutades om på förra årets fullmäktigemöte. Mycket kan te sig likt på ytan, men i grunden har styret över Svensk Travsport ändrats i stor omfattning. Fullmäktige har nu fler beslutspunkter på agendan bland annat är medlemmarna i högre grad involverade i val till styrelser och nämnder. Det kanske viktigaste valet under detta fullmäktige var det fyllnadsval till styrelsen där fullmäktige beslutade att välja in Fredrik Askhem, ordförande på Örebrotravet. Jag ser fram emot att jobba ihop med Fredrik och välkomnar honom till den nu fulltaliga styrelsen.

Dagen före fullmäktigemötet samlades konsortiet som består av medlemsorganisationernas ordförande och operativt ansvariga samt Svensk Travsports styrelse för att diskutera ett antal aktuella ämnen. Några saker som togs upp var:

  • Begreppet svenskfödd: Frågan som debatterats under lång tid har nu landat i förslag. Det aktuella förslaget är ett resultat av flera remissyttranden och grundligt arbete. Konsortiet ställde sig bakom det förslag som presenterades och som är ett resultat av ett grundligt förankringsarbete bland annat med ASVT.
  • Svensk Travsport mot 2030: Ett stort arbete med framtidsscenarion för den svenska travsporten initierades på konsortiet i september 2022. Sedan dess har arbetet fortsatt i olika arbetsgrupper med de tre fokusområdena aktiva, anläggning och publik där konkreta åtgärdsförslag har presenterats. De olika förslagen diskuterades mer i detalj under mötet och arbetet tas nu vidare genom Svensk Travsports styrelse och ledning som kommer att konkretisera materialet för att sedan kunna presentera och diskutera innehållet på konsortiemötet i början av september.
  • Samarbetet med den danska travsporten: Konsortiet diskuterade även samarbetsavtalet mellan Svensk Travsport och Dansk Hestevæddeløb. ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth deltog också för att berätta om utvecklingen för det danska dotterbolaget 25syv. Konsortiet står bakom styrelsens ståndpunkt att avtalet med den danska travsporten är viktigt och ska ses långsiktigt, även om associerat medlemskap som diskuterats inte är aktuellt för tillfället. En livskraftig travsport i våra grannländer är en förutsättning för att den svenska travsporten ska stå stark lång tid framåt.

Årsredovisning 2022

Slutligen, på fullmäktige presenterades och godkändes också Svensk Travsports årsredovisning för 2022.  I år presenteras den i ett nytt format med ett större fokus på den övergripande verksamheten hos förbundet och även ett fördjupat avsnitt kring hållbarhet. Under 2022 har hållbarhetsarbetet för hela travbranschen fortsatt, med särskilt fokus på de utvalda hörnpelarna hästvälfärd, miljö och klimat samt etik och social hållbarhet. Hela årsredovisningen finns att läsa här.

Storloppssäsong och sommartrav står för dörren

När vi går in i maj går vi också på riktigt in i travets högsäsong. Om en vecka är det Paralympiatravets final på Åbytravet och därefter följer ett pärlband av storlopp som givetvis kröns med Elitloppet den sista söndagen i maj. En rolig och viktig kampanj som landets travskolor nu genomför är ”Elitloppet startar på travskolan” där det under några veckor fram till Elitloppet arrangeras öppet hus på flera travskolor runt om i landet. Ett perfekt tillfälle att komma till travskolan, träffa hästar och ponnyer, och känna på hur det är i stallet. För faktum är ju att de första stegen för att nå en start i Elitloppet självklart tas på travskolan. Läs mer om satsningen här.

Den sista maj drar också STL Sommartrav igång på Lindesberg. Det här är travsportens största gemensamma satsning någonsin och handlar om att bjuda in till publikfester med högklassig sport och välkomnande evenemang. Under sommaren körs dubbelt så många STL-omgångar med de bästa hästarna, de bästa kuskarna och den bästa publiken, både onsdagar och lördagar.  Redan nu kan tränare och hästägare börja planera för alla STL-tävlingar från 31 maj till 16 augusti då vi samlat alla 311 propositioner i ett särskilt propositionshäfte. STL Sommartrav erbjuder 4 000 starttillfällen och 103 miljoner i prispengar. Sommaren är verkligen bäst på travet.

Maria Croon, vd Svensk Travsport

Publicerad torsdag 27 april 2023. kundtjanst@travsport.se