Foto: Maria Holmén, TR Bild

Peter Forssberg utsedd till hedersdoktor på SLU

Svensk Travsports, dåvarande STCs, mångåriga chefsveterinär Peter Forssberg har utsetts till hedersdoktor vid Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).


Peter Forssberg var under 20 år överveterinär på dåvarande Svenska Travsportens Centralförbund (STC), som sedan blev Svensk Travsport, och hade innan dess samma titel på ATG under åtta år. Tack vare bland annat sitt arbete med smittskydd och antidopning inom travsporten utses han nu till hedersdoktor.

– Det här är såklart en hedersutmärkelse som jag är väldigt glad och hedrad över att ha tilldelats. Och den hade inte varit möjlig utan det förtroende jag fått från mina tidigare arbetsgivare STC och ATG. Jag har fått fria händer att jobba med och för ett gott djurskydd, att hantera smittsamma sjukdomar och även det dopningsförebyggande arbetet både nationellt och internationellt och det har lett till denna bedömning av SLU, säger Peter Forssberg själv.

I information från SLU kan man bland annat läsa följande:

"Överveterinär Peter Forssberg var under lång tid ansvarig för SLU:s dåvarande klinik för hästmedicin och därutöver har han varit överveterinär vid ATG och Svenska Travsportens Centralförbund. Under sin karriär har han gjort banbrytande insatser för uppbyggnaden och hanteringen av smittskyddet inom svensk trav- och galoppsport. Insatserna har rört regelverk och kontrollfunktioner men också frågor om djurskydd och dopning. Peter Forssbergs framsynthet och förtroendeingivande klokskap ledde också till att han anförtroddes ledande positioner för sportens hantering av dessa frågor på såväl nordisk, europeisk som internationell nivå. Hans insatser för smittskyddet lade grunden för den stora betydelse hästhållningen i dag har i Sverige, och för fakulteten."

– Det är verkligen roligt och välförtjänt att Peter får denna hedersutmärkelse. Han stod ju längst fram på barrikaderna, både nationellt och internationellt, och drev frågor för en bättre hästvälfärd, säger Svensk Travsports vice VD Ulf Hörnberg som under stora delar av Peter Forssbergs tid på STC var förbundets generalsekreterare.

Årets hedersdoktorer kommer promoveras 7 oktober i Uppsala. Dagen innan, 6 oktober, kommer samtliga hedersdoktorer att hålla öppna föreläsningar.