VD-brev: Ett utmanande halvårsbokslut med positiva signaler

Så plötsligt har halva 2023 passerat. Det har gått fort men det har också varit ett både intensivt och utmanande halvår. Travsporten, liksom hela samhället, befinner sig i en mycket tuff sits ekonomiskt och vi rustar oss för det som troligen blir fortsatt kärva tider. Samtidigt är jag positiv till den potential som finns inom travsporten och alla möjligheter vi kan ta vara på.


Vid halvårsskiftet och inför sommarsemestrar finns anledning att reflektera över nuläget och blicka lite bakåt men också framåt. Det blir en naturlig paus för många, även om travsportens aktiva nu har sin allra mest intensiva period. Som alltid finns det både positivt och negativt att ta med sig i vår mångfacetterade verksamhet.

Å ena sidan kämpar vi med att intresset för travsporten minskar och samtidigt hantera det faktum att om våra totala medel inte ökar 2024 kommer vi gemensamt inom travsporten behöva minska kostnadsmassan för att inte göra ännu ett underbalanserat år. Å andra sidan ser vi samtidigt konkreta tecken på att den fysiska publiken faktiskt är intresserad av våra större dagar och att den digitala räckvidden (TV, atg.se, etc) är större än någonsin. Ta Elitloppshelgen där närmare 40 000 besökare besökte Solvalla och ytterligare 500 000 tittade via olika kanaler (och dessutom med en rekordhög tittarandel på 44 procent för Elitloppsfinalen).

Så nog finns det ett intresse för travsporten som vi behöver förstärka och utveckla, inte minst för att få fler att upptäcka vår sport som aktiv och hästägare. Vi gör gemensamma satsningar som exempelvis årskort för alla inom travet, Vi är Sporten-kampanjen för att öka stoltheten, STL Sommartrav för att höja publiksiffrorna, lokala aktiviteter på travskolorna samtidigt som alla travbanor kämpar stenhårt för samma mål – att ta ut travsporten starkare och bredare till nya målgrupper.

I det läge vi är i behöver vi agera på både kort och lång sikt. Svensk Travsport tillsammans med travsällskapen och BAS-organisationerna arbetar nu med olika scenarier för 2024 som handlar om att förbereda oss för en fortsatt sämre konjunktur. Det är ett arbete som kräver både helhetsperspektiv och prioriteringar, men jag tycker den gemensamma känslan är att vi alla behöver dra vårt strå till stacken för att hantera den potentiellt mindre ekonomiska kostymen.

Det är bra att vi är förberedda, och som jag sagt tidigare: vi får planera för det värsta och hoppas och arbeta för det bästa. Samtidigt läggs en långsiktig, strategisk plan för "Svensk Travsport 2030". Det arbete som gjorts sedan förra året har nu diskuterats i styrelsen och kommer skickas ut på remiss innan den tas ut till resten av trav-Sverige i höst. Även om situationen nu är utmanande behöver vi ha gemensamma och långsiktiga mål att arbeta mot med målsättningen att stärka travsporten i stort.

Flera initiativ igång

Som sagt har det varit ett intensivt första halvår och det är nästan så man glömmer bort allt som faktiskt görs. Travsportens verksamhet stannar nästan aldrig och det finns nya saker att ta tag i hela tiden. Till det pågår både det löpande arbetet och flera stora initiativ som jag ändå vill nämna:

  • Nytt sportsystem: Arbetet med det nya sportsystemet rullar på i allt snabbare takt. Efter en förändring organisatoriskt och i teknikinriktning i början av året så taktar det här jätteprojektet nu på i riktigt god fart. Precis innan sommaren kunde vi faktiskt se de första fungerande delarna användas "live". Det är ett både nödvändigt, kostsamt och tidsmässigt omfattande projekt som inte är klart på långa vägar, ett IT-system blir ju heller aldrig helt klart utan kräver ständig utveckling, men det är mycket positivt att se resultat av allt arbete som gjorts under de senaste åren. Vårt nuvarande sportsystem byggdes på 90-talet och behöver bytas ut av många skäl. Det vi gör är att bygga ett nytt system med en ny teknik, men systemet ska leverera alla de funktioner som finns idag. Som användare kommer man att känna igen sig – men det kommer vara mycket mer modernt, sökbart, användarvänligt, anpassnings- och utbyggbart samt betydligt enklare att underhålla.

  • Travskolan: Det händer verkligen saker på landets travskolor. I det genomförda projektet Travskola 2.0 har vi identifierat ett antal framgångsfaktorer för att alla travskolor ska kunna ta nästa steg och kunna välkomna ännu fler in i travsporten. Till det genomfördes en mycket lyckad kampanj med namnet "Elitloppet startar på travskolan" på 18 travskolor under april och maj, som faktiskt konkret genererat flera nya elever som tagit steget att börja på travskola.

  • Ny uppförandekod: En mycket viktig del för att travsporten ska kunna vara fortsatt attraktiv för alla är att vi arbetar för en sund kultur inom sporten. Under våren lanserade vi travets nya uppförandekod, som var en utveckling av den befintliga, för att kunna omfatta fler delar av sporten. Arbetet med uppförandekoden har sedan fortsatt med möten såväl på Svensk Travsport som ute på banor och bland aktiva.

  • Nationell propositionsskrivning: Det var ett stort beslut att alla landets propositioner skrivs av en person. Farhågorna var många, men generellt har det tagits emot väl. Självklart finns åsikter och synpunkter, konstigt vore annars, men vi tar till oss det och utvecklar arbetet kontinuerligt.

  • Utredning och hästvälfärd: Vi har nu en väldigt professionell organisation och struktur på hela hästvälfärdsarbetet. Visselblåsarsystemet fungerar, övervakningsstallen är fler och utredningsarbetet ger resultat. Det går inte att säga att det är positivt att vi har många fall att arbeta med, men det visar att vi tar alla misstankar på allvar och utreder dem noggrant. Att ha en ren och schysst sport är oerhört viktigt för travsportens anseende och långsiktiga förtroende.

  • Trav på nya platser: Under juni har vi sett trav på gräs två gånger. Först under det fantastiska evenemanget Nationaldagsgaloppen där Svensk Travsport både var på plats och även arrangerade ett montélopp. Sedan gjorde också travet ett gästspel på galoppbanan Bro Park där det kördes både sulky- och montélopp på det gröna gräset. Något som var uppskattat av både aktiva och publik. Det är alltid roligt när travsporten får visa upp sig utanför våra ordinarie arenor.

Tragiska dödsfall

Under juni månad drabbades travsporten av fyra fall av hästar som avlidit plötsligt i samband med tävlingar. Hästarna Rulle Roc, Glide For The Win, Calamari och Vacqueyras finns inte längre med oss. Det är djupt tragiskt och ledsamt när det här händer – särskilt för alla i kretsen kring hästen. Det är tack och lov väldigt ovanligt att det sker, i snitt 4-5 hästar dör årligen i samband med tävling av de närmare 12 000 hästar som startar. Men även om det är ovanligt så är varje fall ett för mycket och det är uppseendeväckande när det, som nu, blivit flera fall under kort tid.

Av de preliminära obduktionsrapporterna kan vi inte se något avvikande gällande dödsorsak i de här fyra fallen, men för att verkligen gå på djupet med möjliga orsaker och även stötta framtida forskning initierar Svensk Travsport nu en mer djupgående rapportering av dödsfall på hästar i samband med tävling (läs mer här). Det finns ingen anledning i nuläget att tro på någon okänd bakomliggande orsak eller något samband, men vi vill ändå säkerställa att vi vänt på varje sten. Det är också viktigt att kunskapen ständigt utvecklas på det här viktiga området inom hästvälfärd.

Bra start för STL Sommartrav

I snart en månad har sport- och publiksatsningen STL Sommartrav rullat runt i landet. Eventgänget med Alice Engström och Simon Wall i spetsen har besökt alltifrån norraste Norrland till djupaste Småland och från grässlänten på Fornaboda till nationalarenan Solvalla. Det återstår mycket, men vi kan redan nu se positiva siffror på publiksiffrorna och även bra anmält i loppen. Krydda det med besök av storstjärnor som när Hail Mary visade klass i Jämtlands Stora Pris eller när Francesco Zet vann inför en lyrisk midnattsstravspublik på Boden så blir det mycket sevärda evenemang.

Ett stort tack till alla som arbetar på landets travbanor också. Det är ni som skapar alla dessa minnesvärda travdagar. Nu hoppas vi på fortsatt publiktillströmning under semestrarna och fler sportsliga höjdpunkter. Redan till helgen är det en riktig stordag på Bergsåker med både STL-finaler och E3-finaler. Veckan efter gör San Moteur comeback efter Elitloppet på Årjängstravet. Det finns mycket att se fram emot, här hittar du alla STL Sommartrav-dagar och här kan du följa Alice och Simon på deras resa genom Sverige.

Som vanligt tar mitt VD-brev en paus under juli, men är tillbaka i slutet av augusti. Till dess önskar jag alla en fantastisk sommar med lite lugn och förhoppningsvis mycket trav! Vi ses där ute.

Glad Sommar!

Maria Croon, VD Svensk Travsport

Publicerad torsdag 29 juni 2023. kundtjanst@travsport.se