Månadsinformation propositioner: Breddlopp och intjänat

Den senaste månaden har en snackis på en del håll varit delningspropositioner i breddlopp där det i några fall skiljt mycket i startprissumma på hästarna som har de bästa spåren i högsta klassen och de som har de sämsta spåren, dvs spår 8 och 12. Vinner då alltid de som tjänat mest och har dåliga spår? Nej, så är det inte. Ska vi alltid stänga ute miljonärer från breddloppen? Nej, det kan vi inte heller göra.


Hästar som tjänat mycket pengar behöver också möjlighet att kunna starta i Breddlopp emellanåt. Däremot kan vi stänga delningspropositionerna vid kanske 1 000 000 kr eller 1 500 000 kr lite oftare, men inte alltid. Vi gör det redan idag då och då, men tar med oss det in i 2024 när breddloppspropositionerna ska börja skrivas. 2024 års första breddloppsdag körs på Åby den 24 februari.

En annan sak när det gäller breddloppen är att vi emellanåt, bland annat i oktober, sett olyckliga krockar. ST och banorna har i samband med tävlingsplaneringen till 2024 sett över datumen för just breddloppsdagar och haft fokus på att de ska krocka i mindre utsträckning än 2023. Det ser bättre ut med breddloppsflödet 2024.

Amerikanska propositioner

Den senaste tiden har många förespråkat att vi ska närma oss USA när det gäller propositioner och att istället för att anmäla hästarna efter hur mycket prispengar de har tjänat totalt i livet så kan man skriva ut propositioner som ”för hästar som tjänat högst 30 000 kr senaste 12 månaderna”. Om det systemet införs kommer det också att kunna bli lopp där hästar som har tjänat några hundra tusen totalt i karriären kommer att få möta miljonärer. På samma sätt som att det skiljt mycket i startprissumma i delningspropositioner i breddlopp så kommer det då att skilja mycket i startprissumma även i en sådan proposition. Vi kommer säkert att testa den amerikanska modellen framöver, men än så länge har vi inte datastöd för det. Vi måste först bli klara med det nya sportsystemet. Därefter kan vi börja bygga in nya funktioner i det nya systemet och då kan det börja bli aktuellt med test av ”amerikanska propositioner”.

December

Nu är vi inne i november och snart är det dags för årets sista månad. Vad händer då i december? Ja, många finaler i olika typer av serier på rätt många banor avgörs. Dessutom körs Sylvesterloppet på Axevalla som blivit en tradition att det är årets sista travlopp i Sverige med ett garanterat förstapris på minst 500 000 kr. Förstapriset kommer att höjas en del innan vi är framme vid 31 december, prispengar som inte delas ut i slutet av året på just Axevalla läggs på prispengarna i Sylvesterloppet och därför kan vi inte presentera prispengarna i loppet förrän Axevalla kört sin nästa sista travdag vilket är 19 december.

Andra banor har också en del pengar som inte delas ut under slutet av året och precis som jag nämnde förra månaden så kommer prispengar justeras uppåt även i andra lopp på andra banor innan året är slut.

Några nyheter 2024:

Vi döper om Juniorchansen till Juniorfördel. I ca 100 lopp under 2024 kommer juniorer under 18 år att få stå 20 eller 40 meter före kuskar som fyllt 18 år. Vi har använt oss av detta i många av loppen under 2023 också vilket mottagits positivt. Fler juniorer får chansen, och nu har vi beslutat att det blir juniorfördel i princip i alla juniorlopp under 2024. Det kan bli undantag på exempelvis Tingsryd som bara kör autostart eller på enstaka andra dagar där voltstart inte passar.

Stofördel på Solvalla 2024

En nyhet på Solvalla under 2023 var Solvallaseriens tre klasser, 150, 350 och 650, som körts varje onsdag och med final ca var sjätte vecka. Det har verkligen slagit väl ut med bra anmält. Däremot har vi under året upptäckt att stona har gjort färre starter och tjänat mindre pengar på Solvalla än tidigare år och i jämförelse med övriga landet. Så kan vi inte ha det. Tillsammans med Solvalla har vi därför beslutat att från och med januari köra med stofördel i samtliga Solvallaseriens klasser. Solvallaserien 150 blir för ston upp till 250 000 kr. Solvallaserien 350 blir för ston upp till 500 000 kr och i Solvallaserien 650 får stona ha tjänat upp till en miljon kronor. Det här tror vi kommer att bli positivt för stona på Solvalla, att fler kommer att anmäla ston i Solvallaseriens tre klasser och därmed kommer stona också göra fler starter och tjäna mer pengar än 2023.

Det var allt för denna gång. Ha det bra så hörs vi igen om ca en månad.

// Mattias Stenby