Avelsnördigt – en guldgruva för avelsfantaster!

Elithingstar, Travets Matadorer, avelsvärderingar och krönikor. Breedly.com erbjuder nu en diger samling text- och filmmaterial med skildringar från travavelns begynnelse till den senaste avelsvärderingen. Vår nya guldgruva finns under rubriken Avelsnördigt.


Avelsnördigt är ett helt nytt arkiv på Breedly.com där vi samlar material för den som riktigt vill grotta ner sig i avelns olika delar.

– Vi är jätteglada att för första gången kunna erbjuda till exempel Elithingstar och Travets Matadorer digitalt! Det här är historiskt material om hästar som varit med och lagt grunden för den sport vi älskar och det förtjänar verkligen att nå ut till så många som möjligt, säger Svensk Travsports avelschef Christina Olsson.

En resa genom travhistorien

Under rubriken Elithingstar bjuds läsaren på Staffan Philipssons presentationer av ett tjugotal fantastiska hingstar, som vid avkommebedömning tilldelats värdeomdömet Elit för utomordentlig förärvning.

Travets Matadorer utgörs av den legendariske travskribenten Bo "Red Mile" Franssons artiklar om en skara hästar som gjort oförglömliga avtryck i travhistorien.

De samlade avelsvärderingsfilmerna är värdefulla både för den som vill veta mer om hur en avelsvärdering går till i praktiken och för den som är intresserad av bedömningen av en viss hingst eller vid ett visst avelsvärderingstillfälle. Nytillkommet material kommer att publiceras löpande och är sedan våren 2023 kryddat med intressanta temainslag.

– Temainslagen är tänkta att skapa mervärde för den som tittar, så tveka inte att komma med idéer om ämnen som skulle vara särskilt välkomna, uppmanar Christina.

I arkivet Avelsnördigt finns nu även Staffan Philipssons sedan tidigare publicerade krönikor om bland annat Golden Cross, exteriör i förändring och vikten av detaljer i avelsarbetet.

Avelsnördigt och framtiden

Med lanseringen av Avelsnördigt når Breedly.com ytterligare en dimension och arkivet är tänkt att vara levande.

– Avelsnördigt är redan nu en riktig guldgruva, men vår ambition är förstås att kunna erbjuda ännu mer material som inspirerar våra avelsfantaster till att vara med och skapa morgondagens stjärnor, avslutar Christina.