Fortsatt arbete med kontroll efter lopp

Under 2023 påbörjades arbetet med att införa utökade kontroller efter lopp. De kontrollresultat och erfarenheter som fås via kontrollerna används sedan både för att utveckla djuromsorgsprogrammet i sig samt innehållet i travsportens regelverk och utbildningar. Målet är att förbättra och kvalitetssäkra hästvälfärden och förebygga olyckor. Nu tas nästa steg med kontroller efter lopp på ett antal banor.


Det är en självklarhet för alla inom travsporten att hästens välmående ska vara i centrum. Det är grunden till sportens existensberättigande och frågan om att hästar mår bra i samband med tävling är direkt kopplat till förtroendet för travsporten.

– Svensk Travsport har arbetat länge med hästvälfärd genom Travarhälsan med stallbackskontroller och krav på egenkontroll. Arbetet har gjort att Sverige ligger långt fram internationellt men det finns ett stort behov av mer kunskap kring hur hästarna påverkas av tävlingsmomentet. Att använda djur i tävling är omdiskuterat i samhället idag och i en föränderlig värld behöver travsporten hela tiden vara aktiva i hästvälfärdsarbetet. Kontrollerna efter lopp kommer att ge oss mycket värdefull kunskap, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport.

Under 2023 påbörjades arbetet med att införa utökade kontroller efter lopp. Den främsta anledningen till utökningen är för att få mer kunskap om hur hästarna påverkas av tävlingsmomentet så att till exempel regler kan anpassas för hästarnas välfärd.

Kontroller har även tidigare genomförts efter lopp i mindre utsträckning men nu kommer kontrollerna att standardiseras och bli fler medan kontroller före lopp blir färre för att totala antalet inte ska öka. Kontroll efter lopp har stora likheter med den som görs av tränaren som egenkontroll inför tävling och med kontroll före lopp. Skillnaden mot egenkontrollen är att det är en särskilt utbildad funktionär, stallbackskontrollanten, som undersöker häst och utrustning.

Införandet av stallbackskontroller efter lopp pausades i vintras efter genomförda utbildningar. Därefter har pilotkontroller, intervjuer och informationsmöten genomförts samt avstämningar och diskussion vidtagits i olika forum. Utifrån detta har anpassningar gjorts i hur kontrollerna skall genomföras. Införandet av kontroll efter lopp planeras att påbörjas i slutet av augusti och under september. Vilka banor som kommer att börja med kontrollerna beslutas i samråd med den aktuella banan. Detta innebär att de slumpmässiga kontrollerna efter lopp inte införs samtidigt på banorna.

– Vi har i samråd med banor, funktionärer och aktiva slipat på upplägget och är nu redo att köra igång på bredare front om än stegvis. Det finns ett stort behov av mer kunskap kring hur hästarna påverkas av att tävla. Att använda djur i tävling är omdiskuterat i samhället idag och exempelvis barfotatävlande och munhälsa är frågor som diskuteras i alla travländer, säger Maria Croon.

Den svenska travsporten saknar idag fakta och kunskap om hur hästarna påverkas av tävlingsmomentet och vilken utrustning som används. Flera andra hästsporter och utländska travförbund har redan infört olika kontroller efter tävling. Travsporten i Sverige behöver också mer fakta för att kunna jobba vidare med det som är väsentligt från hästvälfärdssynpunkt.

Publicerad fredag 16 augusti 2024. kundtjanst@travsport.se