VD-brev: Omstart inför hösten

Nu börjar sommaren så sakteliga gå mot sitt slut och alla verksamheter är i full gång efter semestrarna. För travet går även högsäsongen mot sitt slut även om vi har ett antal riktigt fina tävlingsdagar framför oss. När det här brevet publiceras pågår Svensk Travsports konsortiemöte för fullt i Malmö, ett tillfälle där sporten gemensamt både reflekterar och siktar framåt. Det är som vanligt många frågor på både strategisk och operativ nivå.


En viktig reflektion från sommaren är att hästvälfärden fortsatt är i fokus, både hos oss själva – men också från omvärlden och media. Ridsporten har verkligen varit hårt granskad i samband med OS och ett antal uppmärksammade fall. Men travsporten är inte förskonade på något sätt, förfrågningar om vårt hästvälfärdsarbete från media, politiker och olika påverkansgrupper ökar hela tiden och vi behöver ständigt vara beredda.

Vi är mycket stolta över arbetet som görs med Travarhälsan som funnits sedan 2013 och att vi också ständigt utvecklar det. Frågan om hästvälfärd kommer fortsätta att öka i omfattning och vi kommer att bli ifrågasatta på olika sätt. Här behöver den svenska travsporten vara beredd på att förändras och vi behöver lära oss mer och satsa mer på forskning. Vår vision som säger "travhästen i centrum" förpliktigar. Samtidigt ska vi också vara tydliga med och stolta över att vi gör ett mycket bra arbete idag.

En olycka som skakade travsporten

Den 8 juli skedde en olycka på Rättvikstravet som skakade om alla inom travsporten. Precis i starten av ett lopp sparkades kusken Peter Eriksson i ansiktet av sin häst och föll ur sulkyn medvetslös. En förfärlig olycka som fick mycket uppmärksamhet och som aktualiserade vårt ständigt pågående säkerhetsarbete som vi nu diskuterar vidare med tränarföreningarna. Men framförallt blev efterspelet till olyckan ett bevis på den fina gemenskap som finns inom travsporten. Det startades insamlingar till Peter, krya på dig-hälsningarna strömmade in och oron för Peter och hans familj var genuin och hjärtlig. Jag har själv träffat Peter nu när han fått komma hem efter sjukhusvistelsen och han är väldigt rörd och tacksam över alla som tänkt på och hört av sig till honom.

Fortsatt kamp om hästskatten

Den 1 juli realiserades regeringens förslag om höjd spelbolagskatt från 18 till 22 procent. Vi har från hästnäringen i stort och travsporten i synnerhet arbetat intensivt för att tydliggöra vilka konsekvenser detta beslut har. För vår inställning är att det här är inte spelbolagsskatt, det är en hästskatt. Det är nämligen hästnäringen som drabbas hårdast av den här höjningen, inga andra. Trav- och galoppsportens spelbolag ATG får en höjd skatt på omkring 200 miljoner kronor årligen på grund av den här höjningen. Det är pengar som tas från ATGs resultat vilket direkt påverkar utdelningen till ägarna, det vill säga trav- och galoppsporten.

Jag deltog bland annat i ett seminarium i Almedalen där jag tydligt förklarade vilka konsekvenser det här beslutet får (seminariet går att se i sin helhet här). Vidare har ett stort antal travbanor under sommaren skrivit insändare riktade mot politiker som också pekar på hur detta påverkar det lokala näringslivet och hästnäringen.

Svensk Travsport, ihop med alla travsällskap och intresseorganisationer, kommer att fortsätta driva den här frågan med ett tydligt mål att få regeringen att tänka om. Det finns alternativ som ger samma pengar till statskassan utan att utarma den redan ansatta hästnäringen. Vi hoppas och tror att vi kan skapa förändring om vi fortsätter vårt påbörjade arbete.

Tradition och nytänk är vägen framåt

Jag har under sommaren besökt en hel del travtävlingar. Dels de banor som varit en del av STL Sommartrav-konceptet, men också helt andra upplevelser som travhelgen på Hoting, Kungstravet i Jyväskylä och nyheten Gr8 på Åby. Det jag tar med mig är att nytänk och satsningar som exempelvis Gr8 och STL Sommartrav verkligen behövs för att utveckla travsporten som publika evenemang. Men samtidigt hur oerhört starkt det är med långvariga traditioner som Kungstravet och Hoting. Vi behöver ta tillvara på det som vi gör bra idag och som är uppskattat av många, men sätta det i en modern kontext och stötta upp det med marknadsföring och upplevelser på plats som gör att fler vill uppleva travsport på plats. Jag tror i grunden att travsporten har en fantastisk upplevelse att erbjuda som vi bara behöver paketera för att bli mer attraktiv.

STL Sommartrav är en sån satsning som gjordes ihop med 22 olika banor i sommar. Här tas de bästa travdagarna vi har under sommaren och gör dem ännu bättre med förbättrad sport, utökad marknadsföring och adderad upplevelse på plats. Vi håller för fullt på att utvärdera årets turné och det finns väldigt mycket att ta med sig framåt. Ambitionen är att etablera det här som en tradition och vi vill arbeta vidare och ta med de erfarenheter vi samlat på oss för att utveckla konceptet än mer.

Avbrott i spelsystemet ett tungt tapp

Det är svårt att skriva det här brevet utan att ta upp det som diskuterats mest under den senaste veckan. Nämligen att ATGs spelsystem gick ner precis innan spelstopp för den planerade V75-multijackpoten på Bergsåkers tävlingar den 24 augusti. Det är självklart djupt olyckligt, dels för de kunder som inte hade möjlighet att lämna in sina spel, dels för Svensk Travsport som ägare och i förlängningen de aktiva som gick miste om en hel del pengar. Anledningen till avbrottet har analyserats i princip sedan det hände och jag har själv suttit med i ett antal möten för att både förstå vad som hänt och hur vi kan arbeta för att det inte ska hända igen. I grunden är det stora problemet att spelsystemet gick ner och det är ATGs utmaning att lösa. Men vi sitter i samma båt som ATG här då de förutom att vara vårt dotterbolag också är vår största kund och partner. Kan vi göra något för att förbättra rutiner och kommunikation mellan bana, Svensk Travsport och våra spelbolagskunder ska vi också göra det. Och vi som ägare förväntar oss att ATG gör allt de kan för att bygga ett driftsäkert och robust spelsystem. 

Konsortie och derbyhelg

Slutligen vill jag bara säga några ord om helgens konsortiemöte. Varje år i samband med derbyhelgen på Jägersro samlas alla travsällskap och basorganisationers högsta tjänstemän och ordförande för att diskutera stora framtidsfrågor för travet. Vi har stora utmaningar då vi som alla andra är påverkade av samhällsekonomin och kostnadsökningar. Därför är det nu viktigt att vi tillsammans hanterar dessa och samtidigt tar tillvara på möjligheterna. På agendan i övrigt står bland annat att se över ersättningsmodellen till banorna, tävlingsvolymen 2025, ekonomisk uppföljning av halvåret samt en utvärdering av STL Sommartrav. Ett stort och viktigt arbete är också hur vi gemensamt kan arbeta för att uppnå målen satta i strategidokumentet Travsporten mot 2030.

Efter alla diskussioner och debatter under konsortiemötet så riktas fokuset om till det vi faktiskt arbetar för, nämligen själva travsporten. Och Jägersro bjuder traditionsenligt på två mycket bra tävlingsdagar som kröns av några av de mest prestigefyllda loppen vi har i Sverige - Svenskt Travderby och Derbystoet. Jag ser fram emot en riktigt härlig travhelg, som alltid bäst på plats.

/ Maria Croon, vd Svensk Travsport

Publicerad fredag 30 augusti 2024. kundtjanst@travsport.se