{{next.header}}
Hästantalet i tränarnas stallar har sjunkit med tre-fyra procent inför 2025. Men i stället för att göra som vi brukar historiskt – att sänka antalet lopp i motsvarande takt – kommer vi att behålla loppantalet, och till och med öka lite. Det gör att antalet möjliga starttillfällen per häst ökar något, och det hoppas vi att tränarna kan utnyttja. 2024 körs 816 tävlingsdagar i Sverige, 2025 är det planerat för 819.
Förenklat kan man säga att de flesta banorna tilldelas tävlingsdagar i förhållande till hur många starter regionens hästar gjorde säsongerna innan. Ju fler starter hästarna gör, desto fler tävlingsdagar får banan. Det finns alltså en nationell tilldelning av dagar. Men inför 2025 har banorna en ökad möjlighet att själva styra över sitt eget tävlingsprogram.
– Några banor har själva valt att arrangera extra egenfinansierade tävlingsdagar. Det är Mantorp (3), Östersund (2), Eskilstuna (1) och Umåker (1). Tävlingsdagar där banorna helt enkelt använder prispengar från befintlig tilldelning, och sprider prispengarna över fler dagar, förklarar Robert Karlsson.
Solvalla och Axevalla väljer att göra tvärtom, där körs färre tävlingsdagar än ordinarie tilldelning.
– De banorna koncentrerar i stället totalprispengarna till de kvarvarande tävlingsdagarna, vilket leder till högre prispengar i enskilda lopp eller att det kan bli extra lopp på befintliga tävlingsdagar. Båda möjligheterna finns, och tanken är att banorna bättre ska kunna anpassa tävlingsutbudet efter lokala behov och lokalt hästunderlag.
En liknande möjlighet till självstyre för banorna, är att man kan flytta prispengar och lopp mellan olika tävlingsdagar. Banan kan välja att arrangera ett (1) lopp färre på vissa enskilda tävlingsdagar, och i stället flytta dessa prispengar till andra tävlingsdagar. Antingen för att helt enkelt öka prispengarna i befintliga lopp, eller genom att skriva ut fler lopp på de tävlingsdagar där behovet är större, förklarar sportchef Karlsson.
– Det där kommer vi nog se prov på redan i januari. Vissa banor kör bara sju lopp på vinterluncherna (förvisso ett lopp fler än 2024), medan banorna i norr kanske kör åtta lopp för att ge plats för bra propositioner åt både varm- och kallblod. Som sagt, vi hoppas att banorna har möjlighet till lite större lokal flexibilitet, att anpassa tävlingsutbudet efter den egna regionens behov, funderar Robert.
Det tillförs även extra lopp i den ordinarie tilldelningen. Under 28 lunchtävlingsdagar första kvartalet ökas antalet lopp från sex till åtta. Det kan därmed bli upp till 56 nya lopp på vintern.
– Inför 2024 sänkte vi från åtta till sex lopp på vinterluncherna, som en då nödgad besparingsåtgärd. Nu kan vi återställa antalet lopp på vinterluncherna. Det är viktigt att ha ett starkt tävlingsutbud även den kalla årstiden. Hästarna ska kunna tjäna bra prispengar året runt, inte bara på sommarhalvåret, påpekar Robert.
Vad är budskapet till tränarna?
– Att använda möjligheten att starta. I förhållande till antalet häst på träningslistorna, finns större möjlighet än någonsin att starta under 2025. Jag tror att många hästägare vill se sina hästar tävla lite oftare, och det är även viktigt för sportens allmänintresse att startlistorna är välfyllda och spännande. Med det sagt, så vill jag betona att tränaren förstås fritt ska bestämma över matchningen av det egna stallet. Och viktigast av allt är att allting sker på hästens egna villkor. Ingen häst ska någonsin ut och tävla om den inte förberedd för det, avslutar Robert Karlsson.
Publicerad onsdag 11 december 2024. kundtjanst@travsport.se