Budget 2025: Offensiv satsning med 100 miljoner mer i pris- och uppfödarmedel

Svensk Travsports styrelse fattade idag beslut om 2025 års budget. Kommande 3 år prioriteras medel till hästägare och uppfödare genom en offensiv och långsiktig budget. Planen är att det är en nivåhöjning som ska ligga fast i tre år men det innebär också ett beräknat underskott för Svensk Travsport under 2025.


– Det känns väldigt bra att ha landat i den här planen med en höjning av medel till hästägare och uppfödare. Det har varit ett utmanande arbete för den referensgrupp som arbetat fram upplägget. Vår målsättning är att kunna hålla dessa nivåer i tre år framåt för att skapa stabilitet och framtidstro i branschen, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport.

Prismedlen höjs med sammanlagt 100 miljoner kronor, varav prispengar 88 miljoner och uppfödarmedel 12 miljoner. Det innebär att prispengarna når 1 030 miljoner, första gången över en miljard i Sverige, och med uppfödarmedel inräknat kommer hästägare och uppfödare totalt kunna tävla om 1 190 miljoner i svenska lopp 2025.

– Vi pratar ofta om vikten av positiva signaler in i travsporten och med de tuffa tider med lågkonjunktur vi haft de senaste åren finns ett behov att åter skapa framtidstro. Nivån på pris- och uppfödarmedel är en viktig parameter och genom den här injektionen i systemet hoppas vi, tillsammans med andra insatser, skapa ett trendbrott i de nedåtgående kurvorna.

Svensk Travsport budgeterar med ett underskott på cirka 43 miljoner kronor under 2025 vilket tas av det egna kapitalet. Därefter är planen att resultatet följande två år balanserar upp förlusten under första året.

– Det är självklart en risk i sig att budgetera med ett underskott på det här sättet. Men treårsplanen baseras på en balanserad prognos som vi bedömer kommer att hålla. Det är en viktig och långsiktig satsning för hela travsporten.

Så fördelas prismedelshöjningen

De nya pengarna satsas i alla tre delar av sporten – eliten, vardagstravet och breddsporten. Den största delen (59 mkr) satsas i vardagstravet medan breddsporten höjs med 10 mkr och eliten med 31 mkr. De primära satsningarna fördelas så här:

  • För eliten höjs prispengarna i STL-loppen i både försök och finaler, dessutom tillkommer de två nygamla divisionerna Klass III och Stodivisionen. I höst körs också två stora UET-finaler på Solvalla där Europas bästa hästar gör upp.
  • Breddloppen höjs och får en generösare prisskala. Det innebär att förstaprisen höjs från 10 000 kr till 12 000 kronor, medan prisplaceringarna bakom vinnaren höjs förhållandevis ännu mer.
  • I vardagstravet höjs de vanliga loppen relativt kraftigt, exempelvis kommer mellanbanorna att höja sina vanliga lopp från 25 000 kronor i förstapris till 35 000 kronor.
  • Treåringsloppen höjs också relativt mycket. Exempelvis från 40 000 kronor i förstapris till 50 000 kronor på mellanbanor.
  • Vi ökar antalet lopp lite, trots att hästunderlaget sjunker.

Det finns även planer om en tydligare nivåindelning av sporten framöver.

– Förutom genom prispengarna vill vi använda fler verktyg för att styra "rätt hästar till rätt lopp". Det är inte alltid bra att eliten ska kunna gå ner och tävla i de lägre divisionerna, vi kommer att skydda breddsporten lite tydligare nästa år för att hitta rätt balans där, säger Robert Karlsson, sportchef på Svensk Travsport.

Publicerad onsdag 11 december 2024. kundtjanst@travsport.se