{{next.header}}
När det gäller prispengar hade vi för två år sedan 114 462 kr i prispengar i snitt per lopp (116 677 kr för varmbloden och 98 909 kr för kallbloden). 2023 ökade siffrorna till 120 920 kr per lopp (123 999 kr för varmbloden och 100 395 kr för kallbloden). I år ligger vi ännu högre i prispengar per lopp, 123 398 kr per lopp (126 393 kr för varmbloden och 103 713 kr för kallbloden). OBS! Alla siffror tom 15 december.
Vi kan med stor glädje konstatera att det blir en rejäl ökning av prispengarna 2025, vilket förhoppningsvis innebär en injektion som skapar framtidstro. De initiala reaktionerna på satsningen har i alla fall varit väldigt positiva. Som ni troligen redan hört och läst skjuter vi till totalt ca 100 miljoner kronor, med huvuddelen i den breda mitten. Det blir också mer pengar i STL och i breddloppen. Vi kommer för första gången att passera en miljard i utdelade prispengar under ett kalenderår.
Vi är mycket belåtna med höjningen av prismedel, men anser också att det är lika viktigt med en vettig nivåindelning där tanken är att ekipagen i stor utsträckning ska tävla mot likasinnade, både form- och kapacitetsmässigt. Att känna att hästen räcker till är oerhört viktigt för intresset att starta. Och som bekant vill vi att hästarna ska starta lite oftare.
Vi vill också att hästar med höga startpoäng ska starta i första hand på lördagar och i andra hand på onsdagar. Våra huvudtävlingar (lördagar och onsdagar) står för ca 75 procent av omsättningen och är, som alla förstår, en livsviktig intäktsmotor för vår sport. Intäkter som skapar nya prispengar i en god spiral. Därför är det viktigt att de bästa hästarna möter varandra, vilket skapar både sportsligt intressanta och spelvänliga lopp.
Samtidigt får de som har hästar med lägre poäng möta konkurrenter på någorlunda liknande nivå i vardagstravet och kan nå bättre placeringar i loppen. Vi kommer i vardagstravet bland annat att nivåindela genom att begränsa en del lopp vid startpoäng eller att styra hästar med höga startpoäng till att få de sämre startspåren i lopp med "spår efter startpoäng". Vi diskuterar också nya upplägg för breddlopp och breddplus, bland annat begränsningar för tränare. Beslut här tas i februari och vi återkommer i den frågan.
Ett mycket vanligt inspel i den ständigt pågående propositionsdebatten är att vi borde snegla mer på USA där det ofta handikappas på resultaten i de senaste starterna i stället för livstidsintjäning som i Sverige. Detta system gynnar hästar som tjänat pengar tidigt i karriären och sedan får svårt att räcka till i nuvarande klass. Min uppfattning är dock att tillskyndarna för den amerikanska modellen har en övertro på förträffligheten. Vi får ofta tydligt höra i exempelvis en delningsproposition i Sverige när hästar som kanske tjänat 300 000-400 000 kr får möta hästar som tjänat 1 500 000-2 000 000 kr att ”det är orättvist att min häst som sprungit in så lite får möta hästar som sprungit in så mycket”. Därför tror jag också att ägare/tränare i Sverige inte kommer att prioritera lopp och anmäla en häst med relativt låg startprissumma till lopp där hästar med en hög startsumma är anmälda, även om de kanske bara tjänat 20 000-30 000 kr senaste året. I USA ser vi också ofta färre startande per lopp än vad vi har i Sverige och travsporten där borta är inte beroende av välfyllda och spelvänliga lopp som vi är i Sverige. De ekonomiska modellerna är inte jämförbara, i Sverige kommer som jag nämnde ovan ca 75 procent av våra spelintäkter i lopp som körs på lördagar och onsdagar. Lägger vi dessutom på övriga huvudtävlingar på vardagar och söndagar samt lunchtravet är siffran nästan 99 procent. Streckspelen hos ATG med V75, V86, GS75 och V64 som lok är väldigt viktiga för våra intäkter som blir prispengar och i den typen av lopp behöver vi välfyllda och spelmässigt kluriga lopp. Inte lopp med få hästar eller ojämna lopp. Med allt detta sagt så vill vi ändå inte dissa tanken med "formproppar", men det bör tas en rejäl funderare på vilka hästar som ska mötas i dessa och vilka lopp som ska ersättas.
Lördag 21/12 är det premiär för de nya STL-klasserna och en ny klassindelning. En förändring som vi tror mycket på. Varje lördag har vi ett dubbelklasslopp och nu på Romme möts Klass II och Bronsdivisionen. Nästa vecka i Halmstad är det "nya" Klass III och Klass I som möts och veckan efter det Silverdivisionen mot Gulddivisionen. Vi har även två stoklasser, STL Stodivisionen som alltid är propositioner upp till 750 000 kr med antingen volt eller autostart och så Diamantstoet som är en högre proposition för ston i antingen voltstart eller auto. På Solvalla från den 1 januari har vi även infört nya klasser i Solvallaseriens tre klasser, som är anpassade efter STL-klasserna.
Det har varit en gynnsam höst att träna häst. Vintern kom sent i år, vilket har gjort att vi haft fler anmälda än vanligt så här års vilket gjort att det har varit trångt att komma med i vissa klasser. Nu går vi in i en period då fler och fler hästar brukar ta ett tävlingsuppehåll och då brukar det bli lättare att komma med i loppen. Tänk på att prispengarna är högre från årsskiftet och framåt. För er som vill och kan hålla igång och starta under vintern blir förtjänstmöjligheterna finfina denna vinter. Vi känner hopp och framtidstro. Hoppas att just du som läser detta gör detsamma.
Det var allt för denna gång. Vi vill önska er en God jul och ett Gott nytt år så hörs vi igen 2025.
Mattias Stenby
Publicerad torsdag 19 december 2024. kundtjanst@travsport.se