{{next.header}}
Som sagt så är det i de här tiderna det blickas tillbaka över året och det är nästan överväldigande att försöka summera. Men några saker har självklart satt sig mer och som jag också tycker visar på olika aspekter av travsporten.
Att allt fortfarande är möjligt inom travsporten visade A Fair Day och Elisabeth Almheden med besked. En B-tränare med två hästar på träningslistan kan faktiskt nå ända fram till Elitloppet och få sin egen hejaklack. En inspirerande och fantastisk historia som vi ännu inte sett slutet på. En stor del av lockelsen i travsporten är just den stora drömmen, att just min häst faktiskt kan nå hela vägen. Därför är det viktigt att vi får historier som denna som håller drömmen levande.
Samtidigt kan drömmen se olika ut för olika människor. Att bara få ha en frisk häst som får starta och göra ett bra lopp kan vara en målbild så god som någon. Vi har därför också sett en växande diskussion under året kring behovet att skapa divisioner för att alla ska kunna tävla på lika villkor. Vi är en sport och i det ligger att alla inte kan vinna jämt, men jag tycker det finns något viktigt i att fortsätta att arbeta med vårt tävlingsupplägg, särskilt i de lägre klasserna, så att fler känner att de kan räcka till när de ställer upp i lopp. Vi har en stark elit som ska tävla mot varandra i prestigefyllda lopp med stora prispengar, men också en mycket viktig bredd som ska känna att deras tävlingsnivå är för dem och att inte eliten även är där.
Här gäller det att balansera mellan att stänga ute och samtidigt skapa tävlingsmöjligheter för så många som möjligt. Det tangerar en annan diskussion kring öppenhet som förts under året.
Att den svenska travsporten är stark och arbetar professionellt är också en överlevnadsfråga på ett annat sätt. Under året vann travsporten en oerhört viktig seger i Högsta Förvaltningsdomstolen i den avgörande momsfrågan. Den handlar om att det ska räknas som ekonomisk verksamhet att tävla med travhästar, vilket vi från branschen tycker är en självklarhet medan Skatteverket har haft en annan syn. Men med domen i Högsta Förvaltningsdomstolen fick vi rätt i att även en mindre verksamhet med syfte att ställa upp i travtävlingar faktiskt är en ekonomisk verksamhet och som hästägare är du därmed en beskattningsbar person. Nu fortsätter arbetet med Skatteverket för att få dem att utgå från domen och justera sina direktiv kring hur travsporten ska betraktas.
Hästen i centrum är alltid vår utgångspunkt och arbetet med en ledande hästvälfärd är oerhört viktigt. Under 2024 har vi också sett än mer fokus på hästvälfärd från vår omvärld. Ridsporten hamnade återigen i skarpt medieljus under de olympiska spelen i Paris och granskningen av hästnäringen hyllas nu som nödvändig och viktig. Travsporten är på inget sätt förskonad från detta och vi välkomnar att all hästsport nagelfars för hästens bästa. Vi behöver både fortsätta med och utveckla vårt hästvälfärdsarbete och även bli ännu bättre på att kommunicera allt vi gör. Samtidigt är inte kedjan starkare än sin svagaste länk och ett enskilt fall riskerar att överskugga allt. Vi ska fortsätta att arbeta klokt och på vetenskaplig grund och alltid ha hästens bästa för ögonen.
En viktig aspekt av det är också det internationella samarbetet och då främst inom Europa och UET. Vi har tagit många steg mot ett synkroniserat reglemente och förhållningssätt kring hästvälfärd. Att vi under året lyckats få till det historiska beslutet om ett gemensamt reglemente kring körspö är ett stort genombrott och visar hur Sverige kan vara drivande i förändringen. Men vi är långt ifrån färdiga och vi ser fortfarande olika regler kring kanske framförallt medicinering och antidopningsreglementet. Senaste exemplet var den lucka i skrivningarna som möjliggjorde att hästen Lovino Bello kunde starta i Frankrike efter att ha dömts för användande av förbjudna preparat i Italien. Det är inte ett förfarande vi vill se i framtiden och arbetet med att täppa till luckorna är nu igång. Just antidopningsarbetet är ett ständigt pågående arbete där reglementen och skrivningar hela tiden behöver justeras.
För att vända blicken framåt så har vi nu beslutat om 2025 års budget och samtidigt en treårsplan där hästägare och uppfödare prioriteras med en höjning av prismedlen på 100 miljoner kronor, läs mer här. Travsporten har haft ett antal utmanande år i den globala lågkonjunkturen och därför var det nu viktigt att skicka in en signal om en framtidssatsning som också sträcker sig över fler år. Förhoppningen är att det skapar just framtidstro och en stabilitet som gör att vi kommer kunna vända några av de sjunkande kurvorna vi tyvärr sett över tid.
Det är dock viktigt att påpeka att även om prismedel är oerhört viktiga så är det inte allt. Vi behöver göra mer och fler små och stora saker som driver mot vårt önskvärda läge med fler hästar, aktiva och intresserade av travsporten. Hästägare kommer fortsatt vara i fokus under 2025 och jag vill påminna alla hästägare om att plocka ut sitt årskort för nästa år, läs mer här.
Jag tror också att storheten ligger i att vi: Svensk Travsport, travsällskap, BAS-organisationer och aktiva, gör många saker gemensamt och mot samma mål. Den nya styrmodellen och arbetet med gemensamma verksamhetsplaner har verkligen tagit oss ett steg på vägen här och vi kan göra mycket mer.
Prismedelsbudgeten ihop med övriga satsningar som görs under 2025 gör att jag ändå tillåter mig att vara positiv inför utvecklingen nästa år. Jag passar på att tacka alla som varit involverade i det utmanande arbetet med att få ihop fördelningen i satsningarna så att elit, vardag och bredd fått injektioner som kan göra skillnad.
Slutligen så ser vi nu fram emot årets sista travtävlingar där flera höjdpunkter radar upp sig. Julfirande har nästan blivit synonymt med mycket trav och klassiska tävlingsdagar. I helgen är det premiär för de nya STL-divisionerna på Rommes tävlingar, därefter följer uppesittartrav från Eskilstuna och traditionsenligt juldagstrav från Umåker. Årets sista STL-finaler från Solvalla på annandagen är också en tävlingsdag när många lämnar julfirandet för en stund och upplever högklassisk travsport på plats. Sen avslutar vi hela året med den alltmer populära tävlingsdagen på nyårsafton där Axevalla arrangerar Sylvesterloppet. Det kommer helt enkelt inte att gå någon nöd på travintresserade i helgerna.
Jag önskar alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!
/ Maria Croon, vd Svensk Travsport
Publicerad fredag 20 december 2024. kundtjanst@travsport.se