Allvarlig olycka i Rättvik

Under tävlingarna på Dalatravet Rättvik måndagen den 8 juli inträffade en allvarlig olycka med kusken Peter Eriksson och hästen Lill Vincent. Strax efter loppets start sparkade hästen Lill Vincent bakut och träffade Peter Eriksson i huvudet varpå han föll ur sulkyn och blev liggande på banan. Svensk Travsport och Dalatravet Rättvik vill här ge en kort kommentar om händelsen.


Sjukvårdspersonal var snabbt på plats direkt efter olyckan och SOS Alarm larmades omedelbart som skickade både ambulans och helikopter. Ambulansen anlände efter 17 minuter och fortsatte behandlingen av kusken. Kort därefter landade ambulanshelikopter på innerplan för vidare transport till Falu lasarett. Vid avfärd var Peter Eriksson vid medvetande och var också talbar.

UPPDATERAT – Under tisdagskvällen skickade Peter Erikssons familj följande meddelande:

Peter är allvarligt skadad i ansiktet efter olyckan på Rättvikstravet! Han befinner sig på Akademiska Sjukhuset i Uppsala och får den absolut bästa vården, men han behöver lång tid för läkning. Vi anhöriga ser och känner allas kärlek till Peter och till oss men vill på detta sätt ändå be om respekt och förståelse i denna svåra stund.

Lina, Malin, Iris, Ulf och Katrin med familjer

- Våra tankar är självklart hos Peter och hans närstående nu. Av respekt för dem inväntar vi just nu bara ytterligare besked. Det var en otäck olycka men vår sjukvårdspersonal är rutinerade och kompetenta och ambulanspersonalen uttryckte beröm när de anlände. Händelsen hanterades så fort det överhuvudtaget var möjligt. Det finns tydliga rutiner gällande olyckor på tävlingar och de har följts till punkt och pricka av vår personal, säger Sven Eriksson, travbanechef på Dalatravet Rättvik.

Givet Peter Erikssons status när ambulanshelikoptern lämnade togs, i samråd med måldomare och övrig personal, beslut om att återuppta tävlingarna under kvällen.

Hästen Lill Vincent fastnade med bakhovarna i sulkyn efter att ha sparkat bakut och tog sig in på innerplan där han stannade och blev omhändertagen och avselad. Veterinär undersökte hästen direkt och kunde endast konstatera några mindre sårskador.

Frågor gällande händelsen hänvisas till Sven Eriksson, travbanechef på Dalatravet Rättvik: sven.eriksson@rattvik.travsport.se och 070-724 51 00.

Frågor gällande säkerhet på bana hänvisas till Karin Svensson, Anläggningsansvarig på Svensk Travsport: karin.svensson@travsport.se

Publicerad tisdag 9 juli 2024. kundtjanst@travsport.se