Foto: Svensk Travsport

Kunskapslunch med Christina Olsson

– Det var en mycket trevlig dag med bra samtal om avelsfrågor med Christina Olsson, och väldigt roligt att äntligen få besöka Menhammar stuteri, som jag bara har kört förbi på utsidan, säger Hans-Erik Larsson. Han är vinnaren som härom veckan kunde kvittera ut sin vinst från Svensk Travsports bidrag till ASVTs adventskalender 2023 – en "Kunskapslunch" med en nyckelperson på Svensk Travsport. Att det blev ett möte med avelschef Christina Olsson var självklart för en uppfödare av travhästar som Hans-Erik Larsson.


Hans-Erik Larsson är verksam i Skåne, och har idag två avelsston samt en åring.

– Åringen, ett sto, är sjätte generation på samma stolinje som jag haft i avel, och är i mycket en kopia av sin mormors mormor, berättar Hans-Erik Larsson.

Han har varit verksam som uppfödare sedan 1990-talet och började bygga sitt nätverk inom sporten i Skåne och i norra delen av landet eftersom hans fru är från Örnsköldsvik och Hans-Erik själv har bott flera år i Umeå. De flesta av samarbetspartners; hästägare och tränare
har bott norröver.

– Jag har samarbeten som går långt tillbaka i tiden med de flesta av hästägarna, och kan på så sätt också följa våra uppfödningar, berättar han.

Att det är kärleken till hästen som är Hans-Eriks drivkraft är tydligt – han berättar med stor värme om alla hästar de har haft genom åren, och hur han tänker kring sin avel. Den röda tråden i avelsarbetet är också något han och Christina Olsson diskuterar under lunchen, och hur villkoren och vardagen för uppfödare ser ut, och skickar med ett förslag:

– Här tror jag att banorna skulle kunna vara ännu mer ett lokalt nav i sporten, där både tränare, hästägare och uppfödare kan mötas och knyta kontakter, avslutar Hans-Erik Larsson.

Bilden: Christina Olsson och vinnaren Hans-Erik Larsson under Kunskapslunchen, som startade med rundvandring på Menhammar stuteri, här med Who’s Who betandes i bakgrunden.

Publicerad måndag 24 juni 2024. kundtjanst@travsport.se