Ny dom som klargör nuläget i momsfrågan

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har kommit med en ny dom som slår fast tydligare vad som gäller för tillfället i frågan om en travhästägare kan förvänta sig momsavdrag på sin tävlingsverksamhet. HFD menar att det inte är garanterat att få momsavdrag trots att det finns en momsregistrering. Den övergripande och avgörande frågan om travtävlingsverksamhet i Sverige är ekonomisk verksamhet (momspliktig verksamhet) är dock ännu inte prövad av HFD.


- Det är en klargörande dom för vad en travhästägare kan förvänta sig gällande rätt till momsavdrag givet de beslut och domar som i nuläget finns. Och tyvärr säger då HFD att man inte kan förvänta sig garanterat momsavdrag i sin verksamhet. Dock kvarstår för HFD att behandla frågan om travtävlingsverksamhet är ekonomisk verksamhet utifrån Skatterättsnämndens dom i vintras, det blir en mycket mer avgörande och viktig dom, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport.

En tidigare dom från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) 2021 har tolkats så att den som är momsregistrerad för en verksamhet har rätt till momsavdrag i denna verksamhet till dess Skatteverket beslutar annat (principen om berättigade förväntningar).

HFD har nu kommit med en ny dom i vilken HFD inskränker rättsverkan av momsregistrering för travhästägare. HFD menar att travhästägaren inte kan förvänta sig att få momsavdrag trots att det finns en momsregistrering. Detta då det finns domar (Baštová och HFD 2019 ref. 68) som innebär att den rörliga delen av prispengarna inte är momspliktig och eftersom Skatteverket i ställningstagande från april 2021 ansett att den garanterade prispengen (eller startpeng som Skatteverket uttrycker det) inte är tillräcklig för att travtävlingsverksamhet ska vara momspliktig verksamhet.

Som sagt så prövade inte HFD nu den avgörande frågan om travtävlingsverksamhet i Sverige är ekonomisk verksamhet (momspliktig verksamhet) och således om det fanns rätt till momsavdrag på den grunden.

Som Svensk Travsport tidigare skrivit om fann Skatterättsnämnden i december 2023 att travtävlingsverksamhet mot garanterad prispeng är ekonomisk verksamhet, läs här.  Skatterättens beslut är överklagat till HFD, som kommer att pröva Skatterättsnämndens beslut.  Det är i nuläget oklart när det kan komma ett beslut från HFD men sannolikt kommer sådant beslut senast under hösten.

Läs mer om den aktuella domen här.

Publicerad onsdag 5 juni 2024. kundtjanst@travsport.se