Månadsinformation propositioner: När vi kör färre lopp i Sverige minskar antalet perfekta propositioner

Elitloppshelgen är precis avklarad och vi fick som vanligt se fantastisk travsport. Propositionsmässigt ser de flesta loppen under helgen likadana ut år från år, men vi hade ändrat en del till i år. Fredagen fick en ny spelform och några av loppen korrigerades och fick högre prispengar, vilket föll väl ut med fler anmälda. Det var också högre förstapris i såväl Treåringseliten för ston som Fyraåringseliten för ston, Solvalla valde att höja pengarna till samma nivå som i öppna klasserna, vilket mottogs väl.


En annan ändring som gjordes under lördagens tävlingar var att Diamantstofinalen gick som en spårtrappa istället för med dubbla tillägg som tidigare år. Solvalla hade önskemål om att ha så få voltlopp som möjligt under helgen, dels för att många utländska kuskar är på plats och dels för att undvika omstarter. Spårtrappa i Diamantstofinaler har dessutom fungerat väl de gånger vi tidigare testat sedan augusti ifjol och därför genomfördes den ändringen även under Elitloppshelgen.

STL Sommartrav drar igång på Mantorp lördag den 1 juni. Fortsätter sedan med Åmål den 5 juni och Östersund den 8 juni. 26 tävlingsdagar med förhoppningsvis sol och härligt väder väntar. Propositionsmässigt ser upplägget ut till stor del som 2023, det går att hitta en del små förändringar och förbättringar gentemot ifjol och vi både hoppas och tror att det blir bra.

Förutom STL Sommartrav körs ju en hel del andra tävlingar under sommaren. Hoting, Oviken, Lycksele, Arvika och Karlshamn är säsongsbanor med endast ett fåtal tävlingsdagar. Dessa banor får sig ett litet lyft i år då vi höjt bottenplattan från 15 000 kr i förstapris till 18 000 kr (åtta priser) i år. Först ut av dessa är Oviken (fyra mil utanför Östersund) som har tävlingar på midsommardagen.

Jag får en del mail och samtal gällande propositioner och tävlingar från aktiva och ett väldigt vanligt inspel är att det är för tufft motstånd och att det är svårt att räcka till.

Ungefär så här kan det låta:

”Dit kan jag inte anmäla, där har ju den tränaren anmält och då blir det för tufft för min häst”.

”Jag hittar inga lämpliga lopp, jag kan ju inte anmäla min häst mot hästar som har tjänat så mycket pengar”.

Istället för att anmäla till det tänkta loppet står man då över att starta och så väntar man tre veckor. Även den gången kan det upplevas att det är för tufft och så hamnar man i en ond spiral. Det är ju så att när vi kör färre lopp i Sverige minskar antalet ”perfekta propositioner”. Det finns fortfarande hästar i alla klasser, från ostartade till mångmiljonärer och alla hästar behöver ju ha lämpliga propositioner då och då, men eftersom loppen blir färre när hästantalet sjunker så blir ju antalet propositioner som passar perfekt färre och färre. Och ju färre starter som hästarna gör desto färre tävlingsdagar blir det.

Till 2025 har ST:s styrelse fattat ett inriktningsbeslut att behålla antalet lopp i Sverige, vi vill få hästarna att ha möjlighet att göra fler starter och kanske även starta lite oftare trots att propositionen inte är helt passande. Vi måste helt enkelt få fler att starta oftare om vi vill behålla antalet tävlingsdagar och antalet hästar i loppen. En sak som diskuteras flitigt är att vi behöver nivåindela hästarna mer för att styra hästar med höga startpoäng till bättre tävlingsdagar - onsdagar och lördagar. De dagarna står för ca 75 procent av våra intäkter som blir prispengar och därför är det viktigt att vi upprätthåller de dagarna med många hästar och spelvänliga lopp. Därför kan det bli aktuellt att begränsa en del av våra övriga tävlingsdagar till hästar med lägre startpoäng. Detta är på idéstadiet just nu, men kommer att diskuteras vidare i sommar och kanske förändras från 2025.

Ha det gott så hörs vi igen efter sommaren.

Mattias Stenby