VD-brev: Sommaren är bäst på travet

En sportslig fullträff och en fantastisk publikupplevelse. Så kan man snabbt sammanfatta den elitloppshelg vi precis lagt bakom oss. Som alltid är också Elitloppet startskottet för sommarens stora tävlingar och i helgen drar STL Sommartrav igång igen. Just nu är travet verkligen som bäst och det är lätt att känna sig positiv.


I travet är vi ofta snabba att vända blad, det är alltid ett nytt lopp eller en ny tävlingsdag runt knuten att rikta fokus mot. Men jag vill ändå, vila kvar lite i den fantastiska elitloppshelg vi fick uppleva. Hela helgen bjöd på travsport i världsklass och prestationer som kommer leva kvar länge i minnet. Det gäller även de klassiska ponnyloppen med Mini-Elitloppet och Lilla Elitloppet där finske Euforia och norske Pros Maserati stod för högklassiska insatser. Och återigen fick vi se trikoloren hissas och marseljäsen spelas efter Elitloppsfinalen då Horsy Dream bjöd på en makalös prestation och sprang rakt in i historieböckerna.

Jag vill skicka ett stort tack till hela Solvallas organisation som verkligen bjöd alla travälskare, både på plats och framför skärmen, på en riktigt minnesvärd upplevelse. 

Förebilder för framtiden 

För mig är det en årlig ära att få dela ut priset till Årets Unga Förebild under elitloppshelgen. Det är ett pris som delas ut till just en förebild för andra ungdomar och barn inom travsporten. Och utöver äran så får pristagaren också ett stipendium på 10 000 kronor. I år fick jag stå i Solvallas vinnarcirkel och dela ut priset till Agnes Jakobsson som har licens på Bollnästravet där hon även jobbar i travskolan. 

I motiveringen kan man bland annat läsa om Agnes: Hon finns alltid till hands för travskolan, lotsar de yngre med en hjälpande hand. Delar med sig av sin kunskap och erfarenhet. Hon har alltid ett lugnt och förtroendeingivande sätt, vilket ger barnen och ungdomarna en trygghet i umgänget med hästarna. Hon förmedlar samtidigt vikten av gott kamratskap och att ha ett brinnande intresse för en givande fritid. Även vid tävlingar på annan bana är hon oftast med och ingjuter mod och trygghet för de som inte har så stor erfarenhet av löpkörning. 

För mig är det oerhört inspirerande att se unga aktiva inom sporten som med sitt engagemang och driv vara med i utvecklingen av travet. 

Nu startar STL Sommartrav! 

Knappt har man hunnit smälta alla intryck från elitloppshelgen förrän nästa fest drar igång. Och det är en lång fest. Lördag 1 juni drar STL Sommartrav till Mantorp Hästsportarena, vilket är inledningen på en tio veckor lång sommarturné med 26 tävlingsdagar som bjuder på toppsport och festliga evenemang minst två gånger i veckan. Förra året besökte nästan 100 000 personer STL Sommartrav och vår ambition är att ännu fler ska komma ut och uppleva travsporten när den är som bäst. Jag är väldigt spänd och hoppfull inför turnéstarten och jag kommer besöka ett antal av dessa dagar under sommaren. Hoppas vi ses! 

Teknik som underlättar

Svensk Travsport arbetar alltid för att hitta nya lösningar som underlättar för aktiva och som utvecklar sporten. Här handlar det ofta om att skapa digitala verktyg eller funktioner som omvandlar analoga processer till digitala.  

Ett exempel är den nya domartekniken där måldomarna nu får tillgång till all rörlig bild för sina bedömningar. Genom en ny teknisk lösning kan domarna välja vilken film de vill se på och kan enkelt zooma och ta stillbilder. Ambitionen är att det ska underlätta för nämnden och kunna ge jämnare och säkrare bedömningar. 

Ett annat utvecklingsarbete vi genomför nu är en digitalisering av ett flertal blanketter kopplat till hästägandet. Idag finns en uppsjö av uppgifter som behöver skickas in kring en häst och dess tävlande. Vi gör nu ett stort arbete för att digitalisera dessa blanketter för en enklare, säkrare och snabbare handläggning. Det kommer att rullas ut successivt vartefter det blir klart. 

Slutligen vill jag också lyfte den nya satsningen att från och med den 1 maj så får alla vinnare i svenska travlopp ett digitalt vinnargrattis. Under förra året startade  vi smått och testade tekniken genom att alla STL-vinnares uppfödare, ägare och tränare fick en kort film via SMS eller mail efter vinsten. Nu har vi skruvat upp det så att alla glada vinnare får möjlighet att sprida vinnarfilmen i sina egna kanaler. Det är viktigt att sprida stoltheten i att vara hästägare. 

En satsning på ston

Att ston behöver större förtjänstmöjligheter är en diskussion som ofta debatteras inom travsporten. Det är viktigt för hela ekosystemet att stona tar tillräckligt stor del av de befintliga prismedlen. Nu görs en satsning där prispengarna i STL Diamantstoet kommer att höjas från och med midsommar. Försöken körs med 150 000 kronor i förstapris och finalerna får 300 000 kronor i förstapris. Prismedlen är inte nya utan är en omfördelning utifrån redan budgeterade prispengar som vi inte vill ska frysa inne utan användas i den här satsningen istället. 

Dessutom görs en höjning av fyra breddloppsdagar som då får lite högre prispengar enligt det lyckade testet på Eskilstuna förra månaden. Det är ett första försiktigt steg i ett tydligare divisionstänk. Läs mer här.

Travets bästa tid 

Det tål att upprepas. Nu är det verkligen den bästa tiden för travsport i Sverige. Det finns tävlingar för alla kategorier av hästar, storloppen avlöser varandra och det är också nu publiken ger sig ut för att uppleva sommaren när den är som bäst – d.v.s på travet. 

Maria Croon, vd Svensk Travsport 

Publicerad fredag 31 maj 2024. kundtjanst@travsport.se