Månadsinformation propositioner: STL- och delningspropositioner

En hel del av debatten har i sommar handlat om favoritparader på lördagar och att streckspelen på huvudspelformerna har varit för enkla och gett låga utdelningar. Det finns förstås en hel del slump i detta, men går till viss del även att påverka med exempelvis propositioner och vilka lopp vi väljer att ta med på kupongerna.


Jag började skriva propositioner för hela landet från 1 januari 2023 så det är samma propositionsskrivare i år som ifjol. Under fjolåret vanns 29,4 procent av loppen med 100 000 kr i förstapris eller mer av en favoritspelad häst (30 för tio eller lägre). I år är den siffran 40,9 procent i den typen av lopp. Fördel ston fanns redan 2023 och det är samma andel voltstart som autostart, samma andel kort distans som lång distans och ändå skiljer det hela 11,5 procentenheter. Det är ju en enorm skillnad när loppförutsättningarna är i princip identiska och det finns ju förstås andra parametrar än själva propositionerna som påverkar om favoriten vinner eller inte.

Nu gör vi dock en förändring gällande propositionerna på lördagar. Till STL-meeting 1 2025 som startar 21 december 2024 blir det förändringar i klasserna och det kommer jag återkomma närmare till när det är spikat, men vi gör också en kortsiktig lösning på lördagarna under september och oktober. ATG har tidigare haft åtta lopp att välja på när de ska välja ut de sju V75-loppen på lördagar, men från och med lördag 14 september på Eskilstuna och fram till 26 oktober på Jägersro kommer det att finnas minst nio lopp att välja på. ST gör förändringar i en av lördagspropositionerna, vi höjer upp förstapriset till 75 000 kr och stänger ute de mest framgångsrika kuskarna som körde mer än 500 lopp 2023. Loppet är ett 15-hästarslopp som nu finns med i verktygslådan när ATG ska välja ut vilka sju lopp de vill använda till V75-kupongen. Här tror och hoppas jag att ATG vågar sticka ut lite den närmaste tiden för att vända trenden med låga utdelningar.

Att vi ska öka stonas andel av prispengarna är nog i princip alla överens om. Vi har provat en hel del genom åren och vissa år lyckas stona ta lite mer av kakan och ibland går det ner någon procent. Att en del av insatsloppen valt att jämna ut förstapriserna är positivt och betyder förstås mycket, men det finns även andra nycklar för att stona ska kunna ta större procentuell del av prispengarna.

Sedan i juni körs Diamantstoet med 150 000 kr i förstapris i försöken och 300 000 kr i finalerna och den satsningen fortsätter även i höst. Till 2025 utökar vi stonas satsning på lördagar med att så ofta det går ha både Stodivisionen (den lägre klassen enbart för svenska ston) och nuvarande Diamantstoet. En annan sak som vi gjort är att ge stona fördel i vissa typer av lopp, både i vardagstravet och framför allt på onsdagar samt lördagar. I Solvallaseriens tre klasser på onsdagar har stona fördel varje vecka och på lördagar finns emellanåt stofördelen i Bronsdivisionen och i Silverdivisionen. Allt för att skapa högre förtjänstmöjligheter till stona.

När jag pratar med hästägare och tränare finns stöd för "fördel ston", men när ston som är lite för bra för sin nuvarande klass startar höjs röster att stofördelen ska tas bort. En kritik jag till viss del kan förstå när exempelvis Olly Håleryd utklassar motståndarna, men rent spelmässigt är det väl mer intressant att se bra ston möta hingstar/valacker än att stona bara ska möta varandra? Är inte risken att de bra stona är ännu mer överlägsna då? Och vi vill ju att Olly Håleryd och andra ston ska tjäna mer pengar och ta pengar av hingstarna/valackernas priskaka. Det är en balansgång, men jag tycker fortsatt att "fördel ston" är ett bra verktyg i propositionsarbetet.

Då och då inkommer kritik gällande propositionerna, ofta ganska oprecis sådan. "Det finns inga lopp", sägs det men den typen av inspel är inte alltid sanna. När vi tittar finns det inte sällan lopp att starta i, men det kanske inte alltid passar just din häst perfekt. Det kan tyckas vara för lång eller för kort distans, fel startmetod, kusken som brukar användas får inte köra just i det loppet, motståndet riskerar att bli för hårt, loppet körs på kvällen vilket inte går när du jobbar natt eller så körs loppet på lunchen vilket inte passar någon annan.

Nämner ett exempel. Den här tiden på året körs uttagningslopp till Amatör-SM runt om i Sverige för hästar i samma klass (2140 auto och högst 300 000 kr). Då blir det ju av naturliga skäl färre lopp i den klassen som kan köras av icke amatörkuskar. Jag förstår den kritiken, men samtidigt finns det oftast inte plats för både ett amatörlopp och ett "proffslopp" i samma klass under en tävlingsdag.

När kritik inkommer att det inte finnas några lopp att starta i framförs ofta att det borde bara köras delningspropositioner. "Då vet man att det finns lopp att starta i och det är bara att anmäla".

Ja, det är till viss del sant och det är fördelen med den typen av proposition. Delningsproposition fungerar ofta bra, framför allt i breddlopp men även på lunchtrav är min åsikt, men det finns också nackdelar. Med en delningsproposition blir det samma förutsättningar i alla lopp, oftast 2140 auto och tolv startande. Stona får därmed färre lopp att starta i mot bara ston. Det blir färre möjligheter till att variera dagen med femtonhästarslopp, fördelslopp, stolopp, b-tränarlopp, lärlingslopp, amatörlopp, montélopp eller årgångslopp som tvååringslopp och treåringslopp. Tränare som har flera hästar i samma klass gillar inte alltid heller delningsproposition då risken finns att hästarna hamnar i samma lopp, Med "vanliga" propositioner kan vi sprida ut hästarna på ett annat sätt under tävlingsdagen.

Visst, det går att skriva ut tävlingsdagen med ett nollopp/debutantlopp, några stolopp eller något/några lärlingslopp/amatörlopp/montélopp osv och därefter en delningsproposition i kanske fyra lopp. Men en delningsproposition i fyra lopp kan då inte vara för bred i sin proposition, kanske bara mellan 30 001 – 300 000 kr om den ska delas in i exempelvis fyra lopp. Och då kan inte alla hästar starta ändå. Är vi dessutom på en kallblodsbana ska det kanske vara 2-4 kallblodslopp, det ska finnas lopp i låg klass, lopp för ston, årgångslopp osv. Det blir väldigt få lopp kvar till själva delningspropositionen på en sådan tävlingsdag. Det finns absolut fördelar med delningspropositioner, men det finns också nackdelar som gör att det är svårt att använda dessa hela tiden om vi inte vill att alla lopp ska se exakt likadana ut varje tävlingsdag.

Det var allt för denna gång. Ha det gott så hörs vi igen senare i höst.

Mattias Stenby