Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Varmblodens betäckningssiffror för 2024 är klara

Betäckningssiffrorna viker både gällande betäckningar gjorda i landet och utomlands. Kallblodens siffror kommer att redovisas inom kort och preliminärt ser även kallblodsbetäckningar ut att vika i ungefär samma omfattning som för varmbloden. Som land fortsätter dock Sverige att vara en konkurrenskraftig nation och tre svenska hingstar har betäckt maximala 150 ston.


Årets avelssäsong visar på 3.493 betäckta varmblodsbetäckningar. Detta innebär en nedgång med 557 ston, cirka 14%, från 2023 års 4 050 betäckningar. 

2.651 (3.124 i fjol) betäckningar har redovisats i Sverige och ytterligare 842 (926) ston har förts ut för att betäckas i andra länder. Vi har alltså totalt 3.493 betäckta betäckningar, att jämföra med 4.050 (2023) och 4.356 (2022).

- Betäckningssiffrorna är aldrig helt exakta då de kan ändra sig lite efter kompletteringar av språngrullor och redovisning av betäckningar utomlands. Travaveln är dessutom global, vilket innebär att såväl semin som hästar flyttas och importeras. Att många betäcker sina ston utomlands gör också betäckningssiffrorna mer svåröverskådliga, eftersom de svenska betäckningsresultaten måste kompletteras med betäckningar gjorda i andra länder, säger Svensk Travsports avelschef Christina Olsson.

Antalet avelshingstar som verkat och varit uppstallade i Sverige var i år 88 (98 i fjol) medan de utlandsstationerade var 56 (61), vilket innebär att färre hingstar verkat i aveln 2024. Antalet betäckta sto per hingst uppstallad i landet var cirka 23 ston per hingst och antalet ston per i utlandet uppstallad hingst (så kallade listhingstar) var knappt 11. Det är en liten minskning för hingstar uppstallade i landet med ca 2,5 sto medan det var ungefär samma antal för i utlandet uppstallade. 129 ston återfanns på två hingstars språngrullor, jämfört med 183 året innan.

Svenskfödda avelshingstar är efterfrågade

Tre hingstar har i år betäckt maximala 150 ston, varav alla tre anmärkningsvärt och glädjande nog är svenskfödda. En efterfrågan som tycks fortsätta även när betäckningssiffrorna viker påtagligt i flera länder och som är ett resultat av svensk travavels konkurrenskraft. Från att vara helt beroende av importerat avelsmaterial och avelshingstar hävdar sig nu svenskfödda hingstar utmärkt i aveln och är mycket efterfrågade världen över.

- Trenden att svensk travavel glädjande nog utvecklats från att vara en importerande till en exporterande nation fortsätter alltså, säger Christina Olsson.

Elithingstarna Readly Express och Maharajah har sällskap av stallkamraten Calgary Games i de fullbokades skara. De torde också vara bland världens allra mest efterfrågade travavelshingstar. Förutom de fullbokade hingstarna har Nuncio 146 ston och de på Broline uppstallade Googoo Gaagaa 139 ston, Justice U.S. 131 ston, varit mycket efterfrågade av stoägarna. Detta innebär att totalt sex hingstar har haft 100 ston eller fler, vilket är lika många som i fjol.

Udda blod på frammarsch

Den udda härstammade Googoo Gaagaa (efter passgångarhingsten Cam’s Rocket) räknade in 139 ston, liksom Idao de Tillard (e. Severino) 49 ston, som representerar ett lite mer ovanligt franskt blod.

Användandet av i utlandet uppstallade hingstar är 600 ston att jämföra med fjolårets 606. Av de i utlandet uppstallade hingstar som verkat i svensk avel via transporterad eller fryst semin har amerikanske Tactical Landing (e. Muscle Hill), med två Hambletonianvinnare och en svensk Kriterie- och Derbyvinnare på avkommelistan, varit mest använd med 76 ston. På topp-tre-listan kommer även Idao de Tillard (49) och Ecurie D. (e. Infinitif) med 45 ston.

Mest populär av de franska hingstarna var, förutom Idao de Tillard, Face Time Bourbon 21 ston, Faboulus Wood 20 ston och Bold Eagle 19 ston, med de betäckningar som görs i Sverige. En hel del svenska ston betäcks dock i Frankrike, då det av flera skäl kan vara är lättare att få tillgång till deras hingstar på plats. En anledning kan vara att den franska stamboken inte tillåter vare sig färsk eller fryst transportsemin, vilket minskar stuteriernas intresse av att tillhandahålla transportsemin.

Global travavel

– Antalet ston som betäcks utomlands de senaste året visar en något vikande trend i faktiskt antal med årets 842 ston, jämfört med fjolårets 926 och 2022 års 953. Travaveln är internationell och stoägarna vill använda de hingstar de önskar oavsett var de befinner sig eller hur de finns tillgängliga, säger Christina Olsson.

Betäckningarna utomlands handlar framförallt om Frankrike. Ett antal svenska stoägare har sina ston uppstallade i Frankrike för att lättare kunna nyttja de mest populära franska hingstarna. Totalt är det 328 att jämföra med fjolårets 345, där ägarna under året meddelat att stoet är utfört till Frankrike för avel, vilket dock innebär en liten minskning jämfört med 2023 och 2022.

Se bilagan nedan för total sammanställning av alla betäckningar 2024.