För tillfället arbetar både Svensk Travsport, banor, aktiva och ATG med att utveckla upplevelsen kring tävlingarna i Svenska Travligan under lördagarna. Det var ATG:s styrelse som under sitt februarimöte gav uppdraget: "Att i nära dialog med travsporten säkerställa förutsättningar för ett utvecklat lördagskoncept avseende sportslig, publik och digital spelupplevelse".
Det är ett stort och brett uppdrag som vi nu tar oss an på olika sätt. Vi har haft två stora möten med representanter från olika intressenter. Mötena har varit oerhört positiva för att få in inspel på alla aspekter kring en förändring av våra lördagar. För det blir oerhört tydligt hur allt hänger ihop när vi sitter gemensamt och diskuterar. Behoven från sporten påverkar såväl banupplevelsen som upplevelsen hemma i tv-soffan och åt andra hållet så påverkar en förändrad spelprodukt även sporten och banupplevelsen.
Mötena har varit bra för att skapa förståelse för att vi behöver göra något för att vända de negativa kurvorna både gällande spelet, publik på bana och aktiva. Men för att kunna göra det på ett bra sätt måste vi ha förståelse och respekt för alla inblandade. Det är ingen lätt ekvation att lösa men att mötas fysiskt på det här sättet för med sig många positiva saker utöver att vi driver arbetet med lördagsupplevelsen framåt.
Än är inga beslut fattade och frågan om förändrad spelform på lördagar kommer inte tas upp igen förrän ATG:s styrelsemöte i juni. Men bara att hela sporten gemensamt sätter sig och försöker skruva till våra absolut viktigaste dagar är en vinst i sig tycker jag. Det finns en vilja att faktiskt våga göra något annorlunda och att med gemensamma krafter kan vi verkligen lyfta lördagarna till en nationell angelägenhet, både utifrån sporten och spelet.
Att förändra upplevelsen av lördagarna är en stor sak. Men samtidigt ligger en ännu större, historisk, omdaning framför oss gällande ägarstyrningen av ATG. Svensk Travsport och Svensk Galopp har ägt spelbolaget sedan det startade, men staten har alltid haft majoritet i styrelsen. Riksdagen har nu ett förslag på bordet om att staten ska lämna ATG:s styrelse och att sporten då får ta över ansvaret för bolaget.
Om beslutet blir ja och Svensk Travsport och Svensk Galopp blir de som utser styrelsen i ATG så följer ett stort och viktigt arbete för att etablera en ny styrmodell som är hållbar och långsiktig. Att sporten ska ha bestämmanderätt över sitt eget bolag är logiskt, men det följer också ett stort ansvar i det. Det gäller att hitta rätt så att sporten är tydliga i sitt ägardirektiv men samtidigt låta dotterbolaget driva företaget på ett professionellt sätt och på kommersiella grunder.
Arbetet med att förbereda inför en ny värld utan statliga representanter i styrelsen är redan igång och den nya ordningen ska isåfall gälla från ATG:s stämma i början av maj.
Som ett led i att testa olika saker med skillnader mellan olika slags tävlingsdagar så genomfördes ett prov under Bergsåkers tävlingar förra veckan där loppen inte föranleddes av någon traditionell defilering. Det är något som diskuterats i många år och där det finns många olika åsikter. Men jag tycker det är viktigt att vi vågar testa saker för att se hur de faller ut och om det är något som kan utvecklas eller helt enkelt slopas.
Det finns inga beslut kring hur eller om vi går vidare med det här testet men jag tror att vi kommer att våga testa fler saker för att se hur det kan förändra och förbättra upplevelsen för både aktiva och publik. Defilering kan ses som en liten sak i sammanhanget men min övertygelse är att det kan ha sin plats på vissa dagar och att det då görs riktigt bra, medan andra dagar kan det vara överflödigt och istället föra med sig positiva aspekter.
Jag hade förmånen att få delta på årets Hästgala som tog plats på Quality Hotel Strawberry i Solna den 15 mars. Under kvällen delades många priser och utmärkelser ut till både två- och fyrbenta stjärnor och det är alltid lika rörande att se glädjen när just deras namn ropas upp. Det finns ett värde i att en gång om året faktiskt stanna upp och hylla de bästa vi har och ge dem den stjärnglans som de förtjänar. Det är också en möjlighet för många aktiva att samlas och umgås utanför travbanan vilket inte ska underskattas.
Utöver alla priser som delades ut så är Hästgalan också ett perfekt tillfälle att hylla andra profiler i sporten. Kvällens kanske mest känslosamma ögonblick var när Peter Eriksson, som förlorade synen i en olycka förra året, hyllades under stående ovationer. Peters optimism och humor smittar av sig och han är verkligen en förebild i att se livet från den ljusa sidan.
Som sagt går vi nu in i ljusare och varmare tider. Det ger energi att ta tag i alla de stora förändringar som kan vara på gång under året. Jag har tidigare sagt att det är dags att gå från ord till handling och det känns som att 2025 verkligen kan bli ett förändringens år. Och det är både spännande och motiverande.
/ Maria Croon, vd Svensk Travsport
Publicerad måndag 31 mars 2025. kundtjanst@travsport.se