Lena Lindberg och Lovisa Lundström

"Jag känner verkligen att jag gör något vettigt"

Nästan varje morgon studsar Lovisa Lundström (till höger) upp ur sängen. "Hästarna måste ju komma ut och få mat", menar hon. Personerna inom daglig verksamhet är ovärderliga för Skelleftetravet.

Det är förmiddag i stallet. Arbetsuppgifterna har delats ut och alla vet vad de ska göra. Markus Nilsson mockar i en box, Lovisa Lundström och Lena Lindberg (till vänster) sopar stallgolvet, Sven-Olof Hägglund (nedan) rengör avloppet i spolboxen och Leif Karlsson skär upp en ensilageboll med hö. Tanken är att arbetet ska vara salutogent – alltså att var och en får göra det som den är bra på.

Sven-Olof Hägglund

– Jag har ett bra öga för att se vad som ska göras. Jag ser om det är oreda. Tidigare var jag fas-tighetsskötare så det är nog en gammal arbetsskada, säger Sven-Olof och ler.

– Jag är bra på att köra fyrhjuling med vatten till hästarna. Och på att skära upp ensilagebollar och sköta sopsvängen. Jag känner verkligen att jag gör något vettigt, säger Leif.

Att känna att man har en meningsfull sysselsättning, är med i ett arbetslag och självständigt kan utföra sina arbetsuppgifter är det huvudsakliga målet bakom daglig sysselsättning. Det är en insats enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, exempelvis personer med autism och hjärnskador.

Handledare finns på plats för att stötta. Med olika hjälpmedel blir det enklare att komma ihåg vad som ska göras. Bland annat finns färgkoder för hästarna så de får rätt mängd hö, och tydligt ut-skrivna foderkort för kraftfoder och mineraler.

"Hoppas fler ser möjligheten"

Skelleftetravet har anlitat daglig verksamhet i snart sex år. Verksamhetschefen Henrik Bäckström berättar att det är en win-win-situation.

– Vi får jättebra hjälp och samtidigt är det en samhällsnytta. Vi är med och bidrar så att dessa per-soner får en meningsfull vardag. De är helt ovärderliga för oss. Deras arbete frigör tid så att vi kan jobba med utveckling och andra saker, säger han och tillägger:

– Jag vill verkligen uppmana andra travbanor och andra företag att se möjligheten med daglig verksamhet. Det fungerar så bra hos oss.

En bit bort har Leif lyckats befria ensilagebollen från både plast och nät. Han har jobbat på travet i fyra år nu.

– Det blir bara roligare och roligare. Jag ser mer jobb som måste göras, säger han och skjuter upp kepsen för att svalka pannan.

Lovisa trivs också enormt bra.

– De dagar som jag börjar senare eller är ledig är det lite jobbigt. Jag tycker det är så roligt att komma på jobbet, säger hon.

Susanne Lindberg

Senast uppdaterad 2017-05-19. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Exteriörens påverkan på varmblodstravarens prestationer

2017-11-17 10:00

Arbetsmiljö – en viktig fråga för alla

2017-11-16 14:30

Stort grattis Årjäng! – Nästa stopp är Friends Arena

2017-11-15 14:00
Till nyhetsarkivet