Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
Travsporten är en livsstil för många människor. Travsporten kan vara ett arbete, ett fritidsintresse eller helt enkelt bara underhållning. Här föds drömmar av olika slag.
Hästägarna är förutsättningen för travsporten. När det gäller tävlingshästar finns två huvudgrupper av hästägare. De som har sin häst i träning hos en A-tränare, och de som har hästen i egen träning som B-tränare.
Uppfödarna är en annan mycket viktig byggsten. De flesta uppfödarna bedriver verksamheten på egna gårdar, ibland tillsammans med hingsthållning, men det finns också uppfödare som inackorderar sina avelsston. Varje år föds det omkring 3 200 travhästar i Sverige.
Det finns runt 400 A-tränare i Sverige. Det krävs en utbildning i flera steg för att lösa ut en A-licens. De flesta A-tränarna kör även lopp, men allt fler lämnar över det uppdraget till specialiserade kuskar, så kallade catchdrivers, som till exempel Örjan Kihlström eller Ulf Ohlsson.
B-tränarna är idag omkring 3 300 personer och de tränar sin egna och/eller närståendes hästar. Från och med 2020 har B-tränarna rätt att träna upp till fem hästar som ägs av andra personer. Det krävs en kortare utbildning för att få B-tränarlicens. Många B-tränare har även kör- och/eller ridlicens.
Avseende körlicenserna finns kategori 1 och 2. I de tävlingar som kategoriseras som tävlingsstandard ** (högre) eller *** (högst) krävs kategori 1. I övriga lopp får både kategori 1 och 2 delta. För att nå Kategori 1 som kusk krävs minst 100 körda lopp de senaste fem åren varav minst 20 lopp de senaste två åren. För Kategori 2 räcker det att inneha en giltig körlicens.
Hästskötarna är de som syns minst, men som kanske betyder allra mest. De har den dagliga och nära kontakten med hästarna och de lägger ned mycket kärlek och arberte på varje häst. Det är vanligt att en hästskötare i ett travstall har upp emot åtta passhästar. Totalt finns det omkring 1 000 hästskötare anställda hos våra proffstränare.
I ponnytravet och på travskolorna finns travsportens framtid. I dag har vi omkring 1 000 licensierade ponnytravkuskar och cirka 3 000 personer i alla åldrar lär sig mer om travet på någon av landets 30 travskolor. Dessutom har väldigt många varit i kontakt med en travskola på något sätt, som till exempel vid tandemkörning, barnkalas eller en företagsaktivitet.