Det är hos uppfödarna allting börjar. Bland uppfödarna runt om i Sverige finns allt från stora, namnkunniga gårdar till den mindre, genomsnittlige uppfödaren som äger ett par tre fölston och driver sin verksamhet som ett familjeföretag.
Många uppfödare är medlemmar i Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT) eller Travklubben Sleipner (kallblod) som är uppfödarnas egna intresseorganisationer.
Det är alltid den som äger stoet vid tidpunkten för fölningen som räknas som uppfödare. För att bli uppfödare så måste du alltså, först och främst, äga ett hos Svensk Travsport registrerat sto. Du behöver inte själv stalla upp hästen, utan du betraktas som uppfödare även om fölet föds hos och tas om hand av någon annan. Mer information hittar du under Hästens uppfödare.
Om du äger ett sto och har bestämt dig för att ta ett föl efter henne så har du en angenäm uppgift framför dig – att välja hingst. Detta är naturligtvis jättespännande, men det är också en hel del att tänka på.
Dels så skiljer sig reglerna en del mellan varm- och kallblod, så det är viktigt att du tar reda på vad som gäller för just din ras, och dessutom så måste du alltid kontrollera att den hingst du betäcker med har så kallat betäckningsbevis utfärdat för den aktuella säsongen.
För att det framtida fölet ska kunna registreras med fullständiga starträttigheter så krävs även att hingsten har avelsvärderats i enlighet med det svenska regelverket. Här på travsport.se, på sidan Avelshingstar, finns en förteckning över avelsvärderade hingstar.
Ännu mer intressant information finns i våra tryckta hingstkataloger som kommer ut en gång per år, samt i vår avelsvärderingsbroschyr. Produkterna finns att beställa i vår webbshop, länk till den hittar du i rutan längre ner.
När ditt sto väl är betäckt så följer några spännande veckor innan man kan konstatera dräktighet. Förhoppningsvis så har allt gått precis som det ska, och ett föl är på väg!
Cirka 11 månader efter betäckning så föds det väntade fölet, och du får äntligen se ett första resultat av ditt avelsarbete. Nu är det alltså tid att njuta, men det finns även en del praktiska detaljer som måste ordnas för att få fölet registrerat som travhäst. På sidan Fölregistrering hittar du mer information om vad du behöver tänka på.
Om allt går som du har hoppats så kommer ditt föl så småningom att köras in, tränas för start, tävla och tjäna en slant. Oavsett om du då fortfarande äger hästen eller inte så kommer du som uppfödare att få en viss procent av intjänade pengar, så kallade uppfödarpremier. Mer om det hittar du på sidan Uppfödarpremier.
Tips! När det gäller att "bli med föl" så finns det en hel del läsvärd litteratur i ämnet, så det kan vara värt att kika in hos din bokhandlare.