Svenska Trafsällskapet bildas och är den första riksomfattande organisationen för travet och en föregångare till Svensk Travsport (STC). Man väljer två styrelser: Stockholmsstyrelsen och Allmänna styrelsen. Prins Carl blir ordförande.
Wångens hingstuppfödningsanstalt för den nordsvenska hästen i Jämtland startar och är verksam fram till 1996 då inriktningen i stället blir travskola.
Målning av istrav på Brunnsviken i Stockholm vid 1900-talets början.
Trav på Jägersro premiäråret 1907.
Jägersro invigs den 20 maj 1907 och är i dag Sveriges äldsta landbana. Mellan 1907 och 1913 anordnade Jägersro privat totalisator för medlemmar och den drevs av Föreningen till Skånska Hästavelens Höjande. Istrav körs på 45 olika platser i Sverige under året.
Hästarna i loppen handikappas genom tidstillägg, ett system med brister, som ibland påverkade segervilja och taktik. Det gällde att vinna på så dålig tid som möjligt för att undvika tillägg i kommande starter.
Penningbelastningssystem införs i stället för tidstillägg i loppen och på samma sätt klassas hästarna för det mesta än i dag. Prissumman, ålder och kön avgör vilka lopp en häst kan tävla i och vilka förutsättningarna är för eventuella tillägg.
Band 1 i Nordsvensk stambok utkommer.
Den 4 maj hävs totalisatorförbudet i Sverige. En förutsättning för svensk travsports utvecklingsmöjligheter och nypremiären skedde på Jägersro den 15 juli 1923. Första året avhölls 95 tävlingsdagar, varav 64 med trav på 8 olika banor. Totalomsättningen uppgick till drygt 1,5 miljoner kronor. Allsvensk champion blev Niels Sölberg med 6 segrar.
Svenska Trafsällskapet delas på Gösta Bergengrens förslag till Stockholms Travsällskap (Solvalla) och Svenska Trafsällskapet som centralorganisation. 1929 ändras centralorganisationens namn till Svenska Travsportens Centralförbund (STC) på förslag av ryttmästaren D.J.G. von Platen. STC betyer namn till Svensk Travsport 2010.
Så här formulerade Gösta Bergengren sin syn på förhållandet mellan travsällskapen och STC:
”Sällskapen behöva för ingen del förlora sin individualitet, även om de vill tona ned sin lokalpatriotism något. Detta sagt för att understryka den stora betydelse, som svensk travsport kommer att få för landets hästförsörjning och behovet av enighet kring långsiktiga mål, som måste bli en naturlig följd härav. Vi måste nå fram till ett realistiskt samlande arbete, som bildar en syntes mellan banornas speciella intressen och statsnyttans krav. Centralförbundet får här en lika grannlaga som betydelsefull uppgift att fylla.”
C.L. Müller här tillsammans med Peter Pogue Jr.
Premiär för travsportens första klassiska lopp, Svensk Uppfödningslöpning för tvååringar på Jägersro. Åren därpå följde Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Travderby. Grundare till insatslöpningarna var Christian Lauritz Müller.
Red Bon brukar räknas som den första svenska stjärntravaren.
Solvalla invigs den 31 juli och tar snart över Brunnsvikens roll som huvudstadens travbana. Landets första stjärntravare Red Bon som varit en stor profil på istravet vinner 13 år gammal under premiärdagen ett lopp med sitt eget namn trots 90 meters tillägg.
Ibrahim Pascha vann de första upplagorna av våra klassiska lopp.
Svenskt Travderby körs för första gången på Jägersro och är det sista av de tre ursprungliga klassiska loppen. Första upplagorna av de tre klassiska loppen vanns av det danska ekipaget Ibrahim Pascha och Sophus Sörensen.
Storpublik på Bergsåker. (Bilden är tagen i mitten av 1960-talet.)
Bergsåkers travbana i Sundsvall invigs som landets tredje bana. Över 5 000 besökare räknades in under premiären på midsommardagen. Initiativtagare var Gösta Bergengren.
STC upprättar födelseregister för varmblod och nordsvenska hästar samt övertar registrering av tävlingsdresser samtidigt som man samordnade licenser för professionella och amatörer.
Nordsvenske Centaur travade under den dåvarande drömgränsen 1.40.
Stjärntravaren Centaur (körsven Ivar Lundin) blev förste nordsvensken under drömgränsen 1.40 och vann samma år den första upplagan av Nordsvenskt Travmästerskap (Kallblods-SM).
Premiär för banbelysning som möjliggjorde kvällstrav. Solvalla var först ut den 5 oktober 1935. Sedan dröjde det länge innan Åby följde den 17 september 1955 och Jägersro den 3 augusti 1957.
Travsporten expanderar och banorna Färjestad, Åby, Östersund och Årjäng startar.
Åby Stora Pris körs för första gången. Guy Montgomery P. (P.P. Nielsen) segrar.
Avelsmatadoren Bulwark.
Den fyraårige amerikanske importen Bulwark premieras som avelshingst på Solvalla och uträttar sedan stordåd som tävlingshäst, men framförallt som avelshingst där han av många betraktas som ostraffbar.
Trav på Gävletravet i början av 1960-talet.
Gävle invigs och blir landets åttonde bana.
STC ger ut det första bandet av Svensk Travstambok (varmblod).
Svenskt Mästerskap startar och premiärvinnaren heter Quart Axworthy med Sören Nordin.
Nordinklanen – Ernst Johan med sönerna Gunnar, Sören och Gösta.
Familjen Nordins 40-åriga dominans i svensk travsport inleds på 1940-talet med pappa Ernst Johan (E.J.) och sönerna Gösta, Gunnar och Sören.
Den svenske travkejsaren Big Noon sträcker ut på Solvalla.
Big Noon är nationalhjälte och den förste folkkära travhästen i Sverige. Big Noon blev första svenskfödda häst under dåtidens drömgräns 1.20 med 1.19,4 i SM 1941.
Målkamera används första gången i Östersund den 17 maj 1942, därefter Åby 7 juli 1946, Jägersro 20 oktober 1946 och Solvalla 17 maj 1948.
Algot Scott är ännu i dag meste allsvenske champion genom tiderna.
Algot Scott, Åby, tar sitt första allsvenska championat med 46 segrar och är herre på täppan i elva år, fram till 1953. Han blev även andre svenska kusk att ta 1 000 segrar vilket skedde 1956 med hästen Maria Roland.
Travbanorna Umåker (Umeå) och Torpgärdan (Boden) invigs.
Östersunds Stora 4-åringslopp vinns detta premiärår av Bjurina med Olof Nordström i sulkyn. Loppet bytte namn till Svenskt Kallblodsderby 1991.
Travbanan i Visby (Skrubbs) invigs.
Helge Solo klarar drömgränsen 1.35.
Helge Solo (körsven Folke Hjalmarsson) blir första nordsvensk under 1.35.
Travbanan i Lycksele invigs.