Foto: TR Bild
I grunden har inga ändringar i reglementet gjorts utan det handlar om ett förtydligande i hanteringsanvisningarna och att det klargörs att en häst som blöder inte anses vara i tävlingsmässigt skick. Syftet är att skapa en tydlig rutin för att säkerställa en enhetlig bedömning och hantering på alla banor.
Det är tränarens ansvar att säkerställa att hästar som tävlar ska vara i tävlingsmässigt skick. Vad tränaren ska observera och reagera på är definierat i Travarhälsans egenkontroll, och samma material är också vägledande för måldomarnämndens bedömning.
Vid säker observation av synligt blod på hästen, oavsett plats på kroppen, gäller alltid följande:
Innan lopp
Om blod upptäcks på häst under värmning eller annan tidigare tidpunkt under tävlingsdagen ska hästen kontrolleras av stallbackskontrollant. Om inget öppet sår finns och fritt blod inte längre syns, kan hästen bedömas vara i tävlingsmässigt skick beroende på vad som ses vid kontrollen.
Om blod upptäcks på häst i defileringsvolt, defilering, provstart eller senare ska hästen strykas från loppet. Detta då det är svårt att genomföra en säker kontroll under dessa förhållanden och osannolikt att blodet hinner upphöra innan loppet. Det stör dessutom alla de andra startande hästarna om starten skjuts upp. Beslut om strykning tas alltid av måldomarnämnden (eller av banveterinären).
Om blod upptäcks så nära inpå start att det utgör en onödig säkerhetsrisk för övriga hästar och aktiva att avbryta startförberedelserna (efter klart-kommandot eller när startbilen börjat accelerera) så kan hästen delta i loppet. Hästen ska därefter kontrolleras efter loppet av stallbackskontrollant.
Under lopp
Om blod upptäcks på en häst under loppet så ska den kontrolleras efter loppet.
Efter lopp
Om blod upptäcks på en häst efter målgång, när hästen lämnar banan eller senare så ska den kontrolleras.
Vem som helst (publik, andra aktiva, banpersonal, etc) som observerar blod eller skador på en häst kan uppmärksamma en funktionär på detta. Dock är det endast funktionärer som har en skyldighet att rapportera blod eller andra observerade skador på hästen till måldomarnämnden. Oavsett när blod på häst upptäcks ska alltid måldomare, banveterinär och stallbackskontrollant informeras.
Stallbackskontrollanten ska dokumentera alla kontroller av hästar med blod oavsett om denna, annan förordnad funktionär eller banveterinären utfört kontrollen.
Det är endast banveterinär eller måldomarnämnd som kan besluta om en häst ska strykas från loppet.
När blod observerats någonstans på hästen ska den alltid kontrolleras. Beroende på skadans art bedömer måldomarnämnden om och vad eventuell påföljd ska bli.
Sår i munnen, oavsett om de är blödande eller ej, ger i grunden hästen startförbud i 10 dagar för att hinna läka ordentligt. Om det rör sig om en uppenbar ytlig bitskada i tungan eller lös mjölktand som blöder utgår inget startförbud.
Sår i huden eller skav som ömmar innebär inte per automatik startförbud. Men kan innebära att riktade kontroller genomförs vid nästa start och om sår eller skav upptäcks igen kan hästen få startförbud i 10 dagar.